Miercuri, 20 martie 2024, au fost prezentate, în premieră, detaliile proiectului „What Work Is / Ce este munca”, care va reprezenta România la Bienala de Artă de la Veneția 2024 și se va desfășura în Pavilionul României din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția, în perioada 20 aprilie – 24 noiembrie 2024.
România prezintă la Bienala de Artă de la Veneția o expoziție semnată de Șerban Savu, ce are ca temă relația dintre muncă și timp liber. Curatoriată de Ciprian Mureșan, expoziția se va desfășura concomitent în Pavilionul național din Giardini della Biennale și în Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția.
Expoziția din Pavilionul României prezintă un tablou al muncii, inspirându-se din realismul istoric și arta de propagandă din țările care făceau parte din așa-numitul „Bloc de Est”.
„Mă interesează lumea dintre lumi, dintre rural și urban, dintre muncă și timp liber, o lume hibridă și nedefinită sau care începe să se contureze, este lumea periferiilor, care conține toate posibilitățile viitorului. Multe dintre personajele mele se odihnesc în timpul programului de muncă și muncesc în timpul liber, într-o stare de suspendare anarhică, aflată în afara sistemului productiv. Mă apropii de realitate prin natura interesului aproape sociologic pe care îl am față de lumea din jurul meu, dar și prin filtrul istoriei artelor. Personajele care populează picturile mele sunt în antiteză cu ideea și reprezentarea muncitorului din arta oficială a regimului comunist, nu sunt eroice și nici monumentale. Ele vorbesc în același timp despre eșecul unui proiect politico-social falimentar, dar mai ales despre viața din ziua de azi, în care încearcă să își găsească locul și sensul”, a explicat Șerban Savu.
„Străini pretutindeni” este tema generală a celei de-a 60-a Expoziții Internaționale de Artă – La Biennale di Venezia. Narațiunea găsirii unui loc de muncă peste hotare și a reîntoarcerii ulterioare la rădăcini, care poate duce de multe ori la o dublă înstrăinare, se regăsește în lucrările lui Savu.
La Veneția, în Pavilionul României, vizitatorii vor vedea o expoziție amplă, cuprinzând peste 40 de picturi – o privire condensată asupra practicii lui Savu din ultimii cincisprezece ani.
„Mă bucură faptul că un fenomen artistic cunoscut și recunoscut în lumea artistică internațională sub numele de «Școala de la Cluj» ne va reprezenta la cea de-a 60-a ediție a Bienalei, prin artistul Șerban Savu, dar și prin revenirea, în calitate de curator de această dată, a artistului Ciprian Mureșan”, a declarat Diana Baciuna, secretar de stat în Ministerul Culturii din România.
Invitat să răspundă proiectului lui Șerban Savu, studioul de design grafic din Bruxelles Atelier Brenda (Sophie Keij și Nana Esi) propune o intervenție site-specific pe fațada și în holul Pavilionului României. Lucrările lor se preocupă de chestiunea valorii, pe care o abordează dintr-un unghi „arhaic și anarhic”.
„Susținerea proiectului Ce este munca se circumscrie Axei Diplomație culturală și direcțiilor de acțiune prioritare din Strategia ICR 2022-2026, de promovare internațională a artelor vizuale și industriilor creative din România”, a menționat Liviu Jicman, Președintele Institutului Cultural Român. Proiectul lui Savu va transforma Noua Galerie a Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică de la Veneția într-un atelier de mozaic. În spiritul micilor ateliere venețiene, Noua Galerie va deveni un spațiu de producție ce intersectează tradiția locală a mozaicului și preocupările conceptuale ale proiectului. Echipele de mozaicari vor fi alcătuite din profesori și studenți la arte din Republica Moldova, Iași și Cluj. Noua Galerie va găzdui, de asemenea, un program de dezbateri publice coordonate de criticul cultural din Republica Moldova Ovidiu Țichindeleanu, pe teme ce merg de la istoria artei mozaicului până la teoriile muncii din antropologie, la economia și filosofia contemporană, la ecologie și societatea post-muncă.
Proiectul care va reprezenta România la cea de-a 60-a ediție a Bienalei de Artă de la Veneția, prezentat în premieră la București, a fost caracterizat de Ioana Ciocan, comisarul României, astfel: „Cu o prezență ce datează din 1907 prin sculpturile lui Fritz Stork, și de la un Pavilion Național propriu din 1938, de la opere semnate de Ioan Andreescu, Nicolae Grigorescu, Ștefan Luchian, Cecilia Cuțescu Storck sau Henri Mavrodin, prezența României la La Biennale di Venezia a fost un fenomen complex și edificator pentru atmosfera culturală a epocii contemporane”.
WHAT WORK IS
Șerban Savu
Artiste invitate: Atelier Brenda (Nana Esi & Sophie Keij)
Curator: Ciprian Mureșan
Un proiect inițiat de IDEA Foundation.
Comisar: Ioana Ciocan
Manager de proiect: Cristian Alexandru Damian
Arhitect: Gabriel Chiș
Producție: Lucian Indrei, Mihai Jula, Paul Stoie
Mediere: Larisa Oancea, Georgiana Buț
Comunicare: Mariana Damian
Coordonator dezbateri publice: Ovidiu Țichindeleanu
Editori: Mihnea Mircan, Bertha Savu
PR: Sutton Agency; Dăescu Borțun Olteanu Agency (DBO)
Fotograf: Marius Popuț
Organizatori: Ministerul Culturii, Ministerul Afacerilor Externe, Institutul Cultural Român
Proiectul este realizat cu sprijinul Galeriei Plan B
Parteneri: Muzeul de Artă Modernă din Varșovia; S.M.A.K., Ghent; Muzeul Național de Artă Contemporană al României; Muzeul Național de Artă al Moldovei; Kunsthalle Bega, Timișoara; Centrul Cultural Clujean; Universitatea Națională de Arte „George Enescu”, Iași; Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Chișinău; Galeria Nicodim; Galeria Dawid Radziszewski
Sponsori: UniCredit Bank, Bucharest; Blue Line Energy; Electroglobal; Crama La Salina