Articole GeneraleComunicate de presaEducatieEvenimenteStiriStiri Locale

Serviciul de Comunicații și Tehnologii Informaționale din cadrul USV aniversează 25 de ani de la înființare

Pe 16 martie, Serviciul de Comunicații și Tehnologii Informaționale (SCTI) al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) a împlinit un sfert de secol de activitate.

În anul 1996 s-au realizat primele conexiuni la Internet. Inițial, acestea au fost făcute prin linii telefonice dial-up, urmate de o linie telefonică închiriată, cu debitul binar de 33 Kbps, către nodul de date de la Universitatea „Al. I. Cuza” din Iași, acesta devenind ulterior NOC (Network Operating Center) al rețelei naționale educaționale și de cercetare „RoEduNet” pentru regiunea de Nord-Est a României.

Pe 3 martie 1998, printr-o hotărâre a Biroului Senatului USV, gestiunea legăturii de date și a rețelei locale a universității a fost preluată de Laboratorul de Comunicații de Date, care funcționa în cadrul Facultății de Inginerie Electrică și Știința Calculatoarelor. Ulterior, pe 16 martie 1999, Biroul Senatului a decis înființarea Departamentului de Comunicații și Tehnologii Informaționale, adoptându-se și un prim regulament de funcționare. Primul centru de date a funcționat într-un spațiu restrâns, de circa 6 metri pătrați, cu un inginer de sistem încadrat cu jumătate de normă și cu un sistem desktop, utilizat ca server all-in-one.

Astăzi, SCTI are 13 angajați, din care 5 pentru administrarea rețelei, serviciilor și infrastructurii, 4 pentru administrarea prezenței și dezvoltare web, 3 în echipa de informatizare și susținere a platformelor informatice și un operator de centrală telefonică. Specialiștii de la USV precizează că, în prezent, rețeaua universității funcționează în jurul unei magistrale principale de date de 10 Gbps și utilizează două conexiuni externe de câte 1 Gbps. Serviciul administrează un spațiu virtual, public și privat, cu circa 7.000 de adrese IP, peste 100 de site-uri web, peste 400 de puncte de acces radio, care deservesc aproximativ 12.000 de utilizatori. Totodată, echipa gestionează două domenii principale, usv.ro și usm.ro, alături de zeci de domenii secundare, precum și sute de subdomenii.

Momentul aniversar a fost marcat prin acordarea unor diplome de merit angajaților SCTI, dar și diplome omagiale foștilor angajați. Întâlnirea fizică, la care au participat și alți membri ai comunității academice sucevene, s-a transformat în una hibridă, odată cu intervențiile online ale foștilor angajați și colaboratori. Astfel, au fost rememorate momente importante în dezvoltarea serviciilor digitale ale USV, realizările, eforturile și sacrificiile care s-au făcut de-a lungul anilor.

„Evidențiem faptul că echipa SCTI asigură infrastructura tehnică și logistica necesare bunei desfășurări a evenimentelor științifice, culturale și de promovare organizate de USV, la care contribuie prin design grafic, web design sau sprijin în diseminarea informațiilor către comunitatea academică și publicul larg. De asemenea, colectivul SCTI asigură buna funcționare a sesiunilor de admitere la USV”, transmit reprezentanții Universității „Ștefan cel Mare”.

Articole Similare

Back to top button