AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaPoliticStiri Locale

Deputatul Gheorghe Șoldan, inițiator al proiectului Lanțul Scurt de Aprovizionare: „Cumpărați românește!”

Deputatul PSD Gheorghe Șoldan a prezentat, printr-un comunicat de presă transmis sâmbătă, 12 august 2023, obiectivele și motivația care stă la baza proiectului de lege „Lanțul Scurt de Aprovizionare”, inițiat de un grup de parlamentari printre care se numără și deputatul sucevean.

Social-democratul a precizat că legea vizează „un traseu cât mai scurt de la fermă la furculiță”, urmărindu-se acordarea unui sprijin concret producătorilor locali.

Despre această măsură, Gheorghe Șoldan a discutat zilele trecute cu Vasile Mătrășoaie, un cunoscut legumicultor din județ, care deține o fermă ecologică lângă halta Bursuceni, Dumbrăveni.

„Ferma lui, întinsă pe aproximativ 11 hectare cultivate (din care solariile se întind pe aproximativ un hectar) este un laborator de sănătate, dacă vreți, unde nea Vasile cultivă peste 100 de soiuri de legume, de la roșii (nu mai puțin de 65 de soiuri) la vinete, ardei capia, ardei gras și altele.

Ferma lui Vasile Mătrășoaie este unică și datorită faptului că aici sunt cultivate – atenție – în jur de 500 de plante medicinale și aromatice, din care ies niște ceaiuri extraordinare, cu efecte benefice pentru sănătate.

Aproximativ o oră m-am plimbat cu nea Vasile prin solarii și am tot gustat din roșiile sale care nu conțin urmă de chimicale pe ele. Totul e bio!
Toată ferma o ține aproape singur, fiind ajutat de fiul său, în timp ce soția lui nea Vasile are grijă de cele trei tarabe pe care le au în Piața Agroalimentară din centrul Sucevei, unde își vând parte din legumele ecologice.

Vasile Mătrășoaie are colaborări strânse cu academicieni, doctori în agronomie, și e recunoscut drept unul dintre cei mai buni legumicultori din România. Discută agricultură de la egal la egal cu miniștrii și, nu o dată, a lăsat cu gura căscată angajați din minister, uimindu-i cu cunoștințele sale.

Nea Vasile e un simbol al țăranului care-și muncește pământul. Care ține la sănătatea lui, dar și a celor care-i consuma produsele. Și totuși la piață, spune el, nu se face diferența dintre producătorii autentici și cei care cumpără și revând legume, multe aduse din străinătate, cu etichetă de produse românești 

„Mulți sunt acum producători și ei n-au nici măcar un solar în curte. Cine-i verifică?”, își varsă oful legumicultorul din Dumbrăveni.

Ține de autoritățile locale să facă ordine în piețe, pentru că de câștigat vom avea cu toții, nu numai țaranii care vin să-și vândă propriile produse. Și ține și de noi, de parlamentari, să găsim soluțiile legislative pentru a veni și mai mult în sprijinul fermierilor. Până atunci, știu cum îl putem sprijini pe Vasile Mătrășoaie și pe ceilalți producători locali autentici. Cumpărând de la ei!

Eu așa am făcut și voi face în continuare și vă recomand tuturor celor care citiți aceste rânduri să cumpărați doar de la producătorii locali, de la care aveți certitudinea calității produselor lor.”
, relatează deputatul Gheorghe Șoldan.

Articole Similare

Un comentariu

  1. Kudos deputatului Gheorghe Soldan pentru efortul sustinut de a promova si sprijini producatorii locali! Acest proiect de lege este, fara indoiala, un pas inainte important pentru agricultura romaneasca si totodata un gest de solidaritate si respect fata de producatorii autentici. Sper sa se bucure de succes in continuare!

Back to top button