AdministratieArticole GeneraleExterneStiriStiri Nationale

Comisia Europeană a anunțat oficial ridicarea MCV-ului pentru România și Bulgaria

Comisia Europeană a anunțat vineri, 15 septembrie, că Mecanismul de Cooperare și de Verificare (MCV) pentru România și Bulgaria se închide oficial. Decizia se bazează pe progresele pe care le-au făcut cele două țări în ceea ce privește reforma judiciară și măsurile anticorupție.

MCV-ul a fost introdus în 2007, la aderarea celor două țări la Uniunea Europeană „ca măsură tranzitorie menită să faciliteze realizarea de progrese în domeniul reformei sistemului de justiţie şi în cel al măsurilor anticorupţie, precum şi în ceea ce priveşte criminalitatea organizată, în cazul Bulgariei”, conform Reprezentanței Comisiei Europene la București.

Măsura anunțată astăzi abrogă cele două decizii prin care a fost instituit acest mecanism.

„Aș dori să felicit Bulgaria și România pentru progresele semnificative pe care le-au înregistrat de la aderarea lor la UE. Statul de drept este una dintre valorile noastre comune, fundamentale ca Uniune, iar ambele state membre au realizat reforme importante în ultimii ani. Astăzi recunoaștem aceste eforturi prin eliminarea MCV. Lucrările pot continua acum în cadrul ciclului anual privind statul de drept, ca pentru toate statele membre”, a declarat Președintele Comisiei europene, Ursula von der Leyen.

Articole Similare

Back to top button