Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Locale

Lemn de esență rară, în valoare de aproximativ 5000 de euro, confiscat de polițiștii din Marginea

IPJ Suceava anunță că polițiștii din cadrul Secției de Poliție Rurală Marginea au efectuat o nouă captură de material lemnos de esență foarte rară, utilizat de meșterii lutieri pentru confecționarea instrumentelor muzicale, în special a viorilor de mare valoare.

Miercuri, 10 aprilie 2024, în jurul orei 10:30, polițiștii din cadrul Secției 3 Poliție Rurală Marginea au reperat în trafic o autoutilitară înmatriculată în alt județ, despre care dețineau informații că este implicată în transporturi ilegale de paltin de munte creț, material lemnos ce ajunge să fie comercializat în județe vecine, la preț însemnat, în vederea fabricării de viori.

Au fost dispuse activități specifice de supraveghere a autovehiculului în cauză, fiind desfășurate patrulări și pânde pe raza localității Voievodeasa din comuna Sucevița, județul Suceava, precum și pe raza comunelor Marginea și Horodnic de Sus. În aceeași zi, în jurul orei 17:50, autoutilitara încărcată cu paltin de munte a fost oprită pe DN 2E, pe raza comunei Horodnic de Sus, județul Suceava. S-a stabilit identitatea conducătorului auto, acesta fiind un bărbat din municipiul Reghin, județul Mureș, care a prezentat pentru control documentele personale și cele ale autoutilitarei, precum și un aviz de însoțire, fiind înscrisă cantitatea de 2,52 metri cubi de lemn de foc.

Deoarece transportul de materiale lemnoase nu corespundea cu elementele înscrise în avizul de însoțire, autoutilitara a fost condusă la punctul de descărcare de pe raza Ocolului Silvic Marginea, în vederea inventarierii și luării măsurilor legale. În urma activității, a rezultat că în autoutilitara se afla cantitatea de 2,56 metri cubi din specia paltin de munte, în condițiile în documente era înscris sortimentul lemn de foc.

Șoferul a fost sancționat contravențional conform prev. art. 19 alin. (2), lit. d), pct. 1 din Legea 171/2010, iar lemnul a fost confiscat și predat în custodie lucrătorilor din cadrul Ocolului Silvic Marginea.

Reprezentanții Inspectoratului de Poliție Județean Suceava precizează că valoarea reală a materialului

lemnos transportat este de aproximativ 25.000 lei (5.000 euro), iar, din datele obținute, rezultă faptul că acesta ar fi fost vândut la suprapreț.

Lucrătorii silvici au declarat că lemnul de paltin creț este o specie rară și nu se regăsește în lista oficială cu prețul de referință al materialelor lemnoase, fiind vândut la negru la un preț supraevaluat.

În luna ianuarie 2024, aceeași polițiști din cadrul SPR Marginea au confiscat un transport similar și anunță că activitățile de monitorizare și combatere a transporturilor ilegale de materiale lemnoase, în special de paltin de munte creț, vor continua.

Articole Similare

Back to top button