Articole GeneraleCulturaEvenimenteStiri Nationale

Artiștii vizuali sunt invitați să creeze, în cadrul primei ediții a Rezidențelor de creație vizuală Viscri

Fundația Cărturești, Pro Patrimonio, Bucharest Graphic Days și Graphic Front invită ilustratorii, designerii grafici, designerii de carte sau de produs, artiștii video/new media și fotografii să lucreze în inima Transilvaniei, într-o casă de patrimoniu din satul Viscri, în cadrul primei ediții a Rezidențelor de creație vizuală Viscri.

Scopurile rezidenței sunt cercetarea artistică a satului românesc contemporan, punerea artiștilor într-un context care favorizează colaborarea și creativitatea, aducerea unui specific local în viziunile artistice contemporane. Evenimentul creativ are ca principal obiectiv punerea împreună a doi artiști cu preocupări diferite, dar conexe, a două practici artistice diferite, dar compatibile, într-un loc-resursă – satul Viscri – pentru a deveni punctul de plecare a unui proces artistic colaborativ.

„Tematica poate fi documentată a priori sau redefinită in situ, însă se necesită enunțată cât mai clar direcția intențiilor aplicanților pentru a putea găsi combinația cea mai compatibilă – între artiști, între artiști și oamenii locului, între artiști și loc sau între artiști și patrimoniul local (material sau imaterial). Punctul de plecare, de parcurs sau de ajungere la produsul finit trebuie să se regăsească puternic în asocierile enunțate mai sus, pentru ca rezidența la Viscri să fie relevantă în procesul artistic”, precizează reprezentanții Pro Patrimonio.

Ideea rezidenței a luat naștere din dorința de a valorifica grafic patrimoniul local din Viscri ca resursă, de a-l procesa artistic și de a-l reda într-o nouă formă, contemporană, compatibilă cu noile mijloace media.

Rezidența în casa Pro Patrimonio va avea o durată de două săptămâni și se va finaliza cu realizarea unui produs cultural ce va lua forma unui produs expozabil în spațiul Cărturești sau în alt mediu, în funcție de natura rezultatului.

Mai multe informații și regulamentul compet al evenimentului pot fi consultate pe site-ul Fundației Pro Patrimonio, la adresa https://www.propatrimonio.org/call-for-projects-rezidentele-de-creatie-vizuala-viscri/.

Articole Similare

Back to top button