Ediția din acest an a IKA Culinary Olympics, cea mai veche, mai mare și mai diversă competiție internațională de arte culinare din lume, a debutat pe 2 februarie la Stuttgard.
În cadrul evenimentului, aproximativ 2.000 de bucătari, profesioniști și pasionați își dedică talentul și măiestria, interacțiunii perfecte dintre ingrediente, preparare și prezentare. De aproape 125 de ani, competiția acerbă a dat naștere la noi tendințe culinare care influențează gastronomia globală.
Sub conducerea experimentată a Chef-ului Ovidiu Procopeț, Asistent universitar la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava, specializarea Științe Gastronomice, o echipă formată din bucătari experimentați reprezintă România în concurs. Din această echipă fac parte alți trei suceveni, Hasna Ilie (Pastry Chef și CEO la JoliePan), Dan Havârneanu (Chef și CEO la Iberic Premium), Silviu Cristian Federeac (Chef la Taco Loco Suceava), alături de alți bucătari renumiți – Chef Bran Arpad, Chef Liviu Morărescu, Chef Robert Voicu și chef Aurelian Boruga, care au creat preparate delicioase, respectând cu strictețe regulile competiției și demonstrând abilități excepționale. Aceștia au reprezentat cu mândrie regiunea noastră.
La categoria Finger food, specialiștii români au creat delicii culinare ca Morcov fermentat cu piure de dovleac, Pară marinată cu vin roze și brânză maturată de capră, Mușchiuleț de Mangaliță cu piure de fructe de pădure, Parfait din ficat de prepeliță cu zmeură și semințe de pin.
La categoria Meniu Gourmet, bucătarii au pregătit o călătorie culinară rafinată, pe culmile gusturilor și aromelor: File de sturion marinat în suc de sfeclă roșie, Budincă de hrișcă cu inserție de ardei iute și mix de legume gătite sous-vide, Consome de fazan cu legume brunoisse, Stufat de miel cu tartar de hribi și sos de vin roșu și Mouse de ciocolată Evocao cu blat gluten-free și crocant de migdale, inserție de zmeură.
La categoria Meniu Aperitive Reci, au fost prezentate preparate ca Tartar de cerb cu hribi marinați în oțet de mure și piure de afine, Tartă de calcan de Marea Neagră cu icre negre, Millefoglie din sfeclă roșie cu quenelle din ciuperci sălbatice, iar la categoria Platou Festiv pentru 8 persoane, echipa a pregătit o simfonie de arome și culori: Terină de căprioară cu inserție de hribi și leurdă în mantie de vin roșu, Galantină de prepeliță în mantie de spanac cu dovleac, Terină de porumbel cu flori de soc.
La categoria Desert Petit Four, echipa a pregătit o colecție delicioasă de mini-deserturi, perfecte pentru a completa cu o notă de dulceață și rafinament – Minitartă cu migdale, Bomboană de ciocolată, caramel și alune de pădure, Cireșe cu fistic, Cochilie din ciocolată amăruie.
Printre elementele prezentate au fost expuși tradiționalii papanași, care au reușit să impresioneze juriul.. „Copacul vieții” a fost o piesă de rezistență a echipei Regionale Gastro Cusine Romania la IKA Culinary Olympics. Această creație din ciocolată a reflectat bogăția și diversitatea gastronomiei românești, simbolizând atât frumusețea naturii, cât și talentul și creativitatea bucătarilor români.
Echipa Regională a obținut 65 de puncte, obținând astfel Mențiune în cadrul concursului internațional de gastronomie.
Ambasadorii gastronomiei românești joacă un rol esențial în promovarea culturii culinare a țării noastre pe plan internațional. Pe lângă promovarea culturii culinare românești, ambasadorii gastronomiei inspiră și viitoarele generații de bucătari. Ei oferă modele de urmat tinerilor pasionați de gastronomie și îi încurajează să exploreze tradițiile culinare ale țării. Prin intermediul demonstrațiilor culinare, ambasadorii gastronomiei transmit mai departe cunoștințele și pasiunea lor pentru arta culinară.