Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiriStiri Locale

Ionel C. Corjan este invitatul Alianței Franceze din Suceava la un nou eveniment destinat scriitorilor și autorilor francofoni

Alianța Franceză din Suceava continuă seria de întâlniri cu scriitori și autori francofoni din spațiul românesc, desfășurată sub genericul „Rencontres-lectures avec des écrivains francophones de Bucovine”.

Un nou eveniment, care va avea loc vineri, 16 mai 2025, de la ora 17:00, va fi animată de scriitorul și artistul vizual Constantin Severin și îl va avea ca ca invitat pe conf. univ. dr. Ionel C. Corjan, artist vizual, specialist în semiotica iconotextului publicitar și a imaginii digitale în artele vizuale.

La Alianța Franceză din Suceava, profesorul Ionel C. Corjan va susține conferința „Pictura suprarealistă franco-belgiană: maeștri și opere reprezentative”, centrată pe principalele trăsături ale suprarealismului în arta vizuală a secolului XX. Prezentarea va fi axată pe pictura franceză și belgiană, cu reprezentanți precum Max Ernst, Yves Tanguy, Victor Brauner, Jean-Paul Cleren, René Magritte și Paul Delvaux.

„Conferința va constitui punctul de plecare pentru o dezbatere referitoare la ideile și temele obsedante ale acestor pictori francofoni, la simbolurile specifice și la ecoul operelor suprarealiste în arta plastică contemporană”, transmit organizatorii.

Invitatul a publicat, de-a lungul timpului, peste 200 de articole, cronici, recenzii și studii în domeniile cinematografiei, teatrului și artelor plastice, precum și volume de referință în domeniul semioticii limbajului publicitar. Printre acestea se numără „Semiotica limbajului publicitar. Textul și imaginea” (Editura Universității Suceava, 2004), „Mass-media și publicitate” (Editura Universității Suceava, 2004), „Iconotextul mediatic și publicitar. Analize semio-retorice” (Editura Mușatinii, Suceava, 2004).

De asemenea, între anii 1977 și 2005, a publicat mai multe lucrări de grafică și colaj în reviste culturale din România și a ilustrat numeroase cărți. În 1980, la Galeria de Artă din Suceava, a fost inaugurată prima sa expoziție. Aceasta cuprindea 38 de colaje suprarealiste, în tehnica paper-cut. În 1997, a expus, la Buenos Aires, o serie de colaje digitale. Cea mai recentă expoziție personală a avut loc în ianuarie 2025, când artistul expunea 20 de colaje digitale (print pe canvas) la Muzeul de Istorie din Suceava. Lucrări ale sale fac parte din colecții particulare din România, SUA, Franța și Argentina, fiind prezente, totodată, în 12 galerii online.

Activitatea este destinată publicului larg.

Articole Similare

Back to top button