Articole GeneraleComunicate de presaEducatieStiri Locale

Produse alimentare inovatoare, premiate la FIA Food Fest 2025

Facultatea de Inginerie Alimentară din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava a organizat sâmbătă, 10 mai 2025, cea de-a VI-a ediție a concursului FIA Food Fest, un eveniment desfășurat sub egida Ministerului Educației, care a reunit talent, știință și pasiune pentru inovația alimentară.

În competiție au intrat 31 de echipe, alcătuite din 107 studenți de la programele de licență și masterat, fiecare dintre ele aducând în fața juriului produse alimentare inovative care respectă legislația din domeniu. Scopul declarat al manifestării este dezvoltarea abilităților studenților de a transforma ideile creative în produse viabile, cu potențial de piață.

Juriul, format din absolvenți și parteneri ai facultății, a inclus reprezentanți ai companiilor Danilevici Carn-Prod S.R.L., Auchan Suceava, Agroline Rădăuți, Laktotrio Horodniceni, Five Continents S.A. Botoșani și Crama Jitar.

Câștigătorii marelui premiu au fost Serghei Boghiu, Lavinia Dornescu, Ana Guțu, Daniela Lăzărescu și Antonela Susanu, studenți coordonați de prof. univ. dr. ing. Adriana Dabija și dr. ing. Ancuța Chetrariu. Aceștia au prezentat Sylvan Green Beer, o bere artizanală obținută prin fermentarea unui must compus din malț de orz, zer deproteinizat, sirop de muguri de brad, apă și hamei. Procesul urmează schema clasică de fabricare a berii, dar cu înlocuirea parțială a apei din etapa de brasaj cu zer alimentar deproteinizat, furnizat de o companie locală, echipa dând, astfel, un exemplu de valorificare sustenabilă a unui produs secundar din industria lactatelor.

Locul al doilea a fost acordat pentru trei produse remarcabile. Unul dintre acestea este Regal de pădure, un salam emulsionat, obținut din pulpă de căprioară și piept de mistreț, semințe de pin și pudră de hribi. Este un produs bio, cu gust specific de pădure, sărac în grăsimi, oferind o alternativă sănătoasă la produsele existente pe piață. Echipa a fost formată din Claudia Burlacu, Dumitrița Ciubotariu, Sabina Hanciuc, Andrei Petrariu și Beatrice Pricob, coordonați de șef lucr. dr. ing. Amelia Buculei, dr. ing. Ovidiu Procopeț și prof. univ. dr. ing. Mircea Oroian. Tot locul al doilea l-a obținut Beery Ice Cake, un desert vegan rece, cu blat de curmale și migdale, cremă de afine și caju, fermentat din soia și miere. Produsul a fost creat de Izabela Naida, Izabela Neuburgher, Claudiu Rusu și Iasmina Stoian, sub îndrumarea șef lucr. univ. dr. ing. Florina Dranca, dr. ing. Daniela Pauliuc și dr. ing. Mariana Spinei. Același premiu l-a obținut și Puffy Bee, un desert fără gluten, format dintr-un biscuite, o cremă de lime și cocos și caviar obținut din miere de mană – ingredient valorificat recent în cercetări realizate în cadrul facultății. Autorii sunt Daria Ursachi, Lavinia Tarniță, Petronela Florea și Iustina Strat, coordonați de dr. ing. Daniela Pauliuc, șef lucr. dr. ing. Florina Dranca și dr. ing. Mariana Spinei.

Locul al treilea a fost acordat echipelor care au prezentat produsele Vis de livadă, Nolee, Urziflor, Vegan Pops și Trufanda Burger, fiecare dintre ele ilustrând diversitatea ingredientelor naturale, combinații inedite și tehnologii sustenabile.

FIA Food Fest 2025 a reconfirmat statutul Facultății de Inginerie Alimentară din Suceava ca spațiu de excelență în educație și cercetare aplicată, cu accent pe inovație, sustenabilitate și spirit antreprenorial.

Articole Similare

Back to top button