
Asociația Salvați Copiii Iași anunță implementarea proiectului „Servicii comunitare pentru familii unite” la nivelul județului Suceava. Activitățile se derulează în parteneriat cu Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava și cu 5 parteneri asociați: municipiul Suceava, municipiul Fălticeni, comuna Baia, comuna Valea Moldovei și comuna Dolhești.
Inițiativa propune implementarea de măsuri active și servicii specializate pentru creșterea calității vieții a 266 de copii din județul Suceava, expuși sărăciei și riscului de separare de familie, precum și copii pentru care a fost instituită o măsură de protecție specială. Dintre beneficiari, 27 de copii sunt de etnie romă.
Proiectul este cofinanțat din Fondul Social European, prin Programul Incluziune și Demnitate Socială 2017-2024, perioada de implementare fiind de 36 de luni, între 1 ianuarie 2025 și 31 decembrie 2027. Valoarea totală a proiectului este de 9.937.808,09 RON din care 9.887.579,00 RON reprezintă valoarea cofinanțării Uniunii Europene.
Proiectul „Servicii comunitare pentru familii unite” presupune intervenții directe pentru 266 de copii din județul Suceava, din care 252 de copii se află în risc de separare de familie din cauza vulnerabilităților sociale, economice sau familiale și 14 copii sunt din sistemul de protecție specială și au ca finalitate în planul de intervenție reintegrarea în familie. Urmărind asigurarea accesului egal și nediscriminatoriu la intervențiile propuse, din cei 266 de copii, 27 de copii vor fi de etnie romă.
Va fi implementat un set integrat de servicii adaptate nevoilor specifice ale copiilor și familiilor acestora, precum consiliere psihologică și suport emoțional, activități educaționale și de sprijin prin activități non-formale oferite prin programul „Școala Mobilă”, acordarea de sprijin financiar, consiliere juridică și consiliere vocațională. Totodată, familiile vor fi informate cu privire la riscurile asociate consumului de alcool și droguri.
Dincolo de acestea, copiii vor petrece timp de calitate cu adulți care își vor focaliza atenția pe starea lor de bine, vor beneficia de monitorizarea și evaluarea psiho-emoțională și educațională prin teste specializate la care nu au acces gratuit în mod obișnuit, vor beneficia de intervenții specializate în ameliorarea relațiilor cu propria familie.
Un alt element esențial al proiectului îl constituie elaborarea unei cercetări care va explora intervențiile eficiente, politicile și programele care au demonstrat succes în prevenirea separării și facilitarea reunificării familiale. Rezultatele cercetării vor avea implicații importante pentru politici și practici de sprijin.
„Familia în orice societate, joacă rolul cel mai important în formarea și socializarea copilului. Părinții joacă cel mai important rol în formarea copiilor, creșterea și dezvoltarea lor ca personalități. Familia reprezintă cadrul fundamental în interiorul căruia sunt satisfăcute nevoile sale psihologice și sociale și împlinite etapele întregului său ciclu de creștere și dezvoltare. De aceea, considerăm că acest proiect vine în sprijinul capacitării familiilor de a crea cadrul adecvat din toate punctele de vedere pentru dezvoltarea armonioasă a fiecărui copil”, a declarat Georgeta Nadia Crețuleac, director executiv adjunct al Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.
