Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiri Locale

Elevii suceveni, avertizați de polițiști cu privire la riscurile provocărilor din mediul online

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Suceava atrag atenția cu privire o provocare periculoasă din mediul online, care a luat amploare în mai multe țări europene și tinde să se propage și în rândul tinerilor din România.

Polițiștii Biroului Siguranță Școlară au desfășurat activități preventive în mai multe unități de învățământ preuniversitar, ocazie cu care au prezentat riscurile asociate punerii în practică a unor provocări precum „Superman Challenge”, „Spiderman Challenge” sau „Paracetamol Challenge”. 673 de elevi și 269 de cadre didactice au participat la activitățile desfășurate în săptămâna 17-23 februarie 2025, în școlile sucevene. 

„Paracetamol challenge” presupune ca cei care se alătură trendului să înghită un număr mare de pastile de Paracetamol, pentru a-și testa, astfel, rezistența, întrecându-se și în cine stă internat cel mai mult în spital.

Specialiștii precizează că Paracetamolul este unul dintre cele mai frecvent utilizate analgezice din lume, ingredientul activ regăsindu-se în foarte multe medicamente precum. Toxicitatea ingredientului activ poate duce la insuficiență hepatică severă, în cazul utilizării incorecte, și poate fi chiar fatală, în caz de supradozaj. Primele semne de otrăvire pot să nu apară decât după 24 până la 48 ore de la ingestie, iar acestea includ dureri abdominale, greață, probleme de coordonare și piele galbenă.

Polițiștii le recomandă elevilor să nu participe la provocări periculoase, care le pot pune în pericol sănătatea, integritatea fizică sau chiar viața. Atenția și validarea din partea colegilor sau din partea urmăritorilor de pe rețelele de socializare nu merită asumarea unor asemenea riscuri. De asemenea, le transmit tinerilor să nu se lase influențați de presiunea grupului și să nu imite comportamente văzute în mediul online care pot avea consecințe grave.

Părinții, transmit reprezentanții IPJ Suceava, trebuie să fie vigilenți cu privire la activitatea online a copiilor și la persoanele cu care interacționează și tipul de conținut pe care îl urmăresc. De asemenea, le este recomandat să supravegheze accesul la medicamente al copiilor și adolescenților și să le explice riscurile asociate folosirii de medicamente în doze prea mari, inclusiv riscul de deces.

Articole Similare

Back to top button