Articole GeneraleComunicate de presaEducatieSocialStiri Locale

Peste 300 de copii și tineri din județul Suceava vor dezvolta abilități de gândire critică în cadrul unui proiect derulat de Fundația Te Aud România

Fundația Te Aud România anunță lansarea proiectului „Educație Media pentru Tineri”, o inițiativă care se derulează cu sprijinul financiar acordat de Fundația TELUS Digital Romania și are ca scop alfabetizarea media și dezvoltarea abilităților de gândire critică pentru 300 de copii și tineri din județul Suceava.

Expunerea la volumul considerabil de informații complexe prezente în mediul digital impune consolidarea capacității de a discerne între informațiile credibile și cele false. Această nevoie este accentuată de lipsa accesului la educația media și de barierele socio-economice, în special pentru copiii și tinerii din sistemul de protecție socială, motiv care stă la baza proiectului inițiat de Fundația Te Aud România.

„Educație Media pentru Tineri” propune organizarea de 45 de ateliere interactive și furnizarea de resurse educaționale adaptate vârstei participanților, cu scopul de a dezvolta competențele media ale acestora, oferindu-le instrumentele necesare pentru a evalua critic informațiile și pentru a naviga în siguranță în mediul digital. Programul se desfășoară în perioada februarie – mai 2025 și este adresat unui număr de 300 de tineri cu vârste cuprinse între 14 și 18 ani din sistemul Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava.

„Într-o lume în care informația circulă cu o viteză fără precedent, alfabetizarea media nu mai este un lux, ci o necesitate. Prin proiectul Educație Media pentru Tineri, ne dorim să oferim copiilor din județul Suceava instrumentele necesare pentru a înțelege, analiza și naviga cu încredere prin complexitatea mediului digital. Credem că educația pentru gândirea critică este cheia unei generații informate și responsabile”, a transmis Oana Vasiliu, coordonator de proiecte în cadrul Fundației Te Aud România.

Prin acest demers, Fundația Te Aud România urmărește să contribuie la reducerea decalajelor educaționale și să sprijine integrarea socială și educațională a tinerilor din medii defavorizate.

„Proiectul de gândire critică inițiat de Fundația Te Aud România abordează o componentă de educație relevantă pentru întreg parcursul educațional al tinerilor care vor beneficia de acest program, pregătindu-i pentru un viitor în care competențele digitale sunt indispensabile. Sprijinul oferit de Fundația TELUS Digital România, prin programul anual de granturi, subliniază angajamentul nostru față de formarea unei generații pregătite să întâmpine provocările și oportunitățile oferite de tehnologie. Suntem onorați să fim parte din această inițiativă și credem în potențialul de a aduce un impact pozitiv în rândul beneficiarilor”, a transmis Andreea Lăpădatu, Coordonator al Fundației TELUS Digital Romania Community Board.

Activitățile din cadrul proiectului sunt menite să consolideze cunoștințele dobândite și să încurajeze colaborarea de idei între participanți. Organizatorii își propun să creeze un mediu de învățare stimulant și să contribuie, astfel, la formarea unei generații de tineri bine informați și capabili să facă față provocărilor digitale.

În contextul în care în anul 2024, din peste 1000 de sesizări care au ajuns la Serviciul de Intervenție în Regim de Urgență din Asistență Socială, mai mult de jumătate se referă la copiii abuzați și neglijați, care provin din medii sărace fără acces la Internet, putem spune că suntem îngrijorați cu privire la  viitorul acestora, viitor care devine incert și nesigur, indiferent de capacitatea și inteligența nativă a acestora. În acest sens, ne bucură intervenția societății civile prin astfel de proiecte menite să reducă decalajul digital și formarea tinerilor în vederea navigării în siguranță, în mediul online”, a declarat Nadia Crețuleac, director executiv al DGASPC Suceava.

Articole Similare

Back to top button