Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

Patru zile de tradiții, cântece și povești, la cea de-a IV-a ediție a evenimentului cultural-educativ „Șezătoarea vicovenilor”

Cea de-a IV-a ediție a evenimentului cultural-educativ „Șezătoarea vicovenilor” se va desfășura în perioada 11-14 februarie 2025 la Casa de cultură Laura din orașul Vicovu de Sus.

Prin acest eveniment, organizatorii, Asociația culturală Flori Vicovene și Primăria Orașului Vicovu de Sus, își propun reconstituirea vechiului obicei al șezătorii, un prilej ca oamenii să se adune pentru a lucra, a cânta și a povesti.

Șezătoarea Vicovenilor este o activitate culturală unică, ce adună laolaltă oameni de toate vârstele, de la copii de grădiniță, elevi de școală primară și gimnazială, liceeni și tineri, până la bunicuțe de 90 ani. Structurat pe o perioadă de 4 zile, evenimentul oferă comunității posibilitatea de a împărtăși tradiții și meșteșuguri, dar și de a se întâlni, în seara fiecărei zile de șezătoare, cu artiști și grupuri folclorice din județul Suceava și din întreaga țară, într-un demers de întărire a conviețuirii și coeziunii sociale.

Invitații speciali ai celei de-a IV-a ediții sunt Ancuța Corlățan, Alexandra Dan, Călin Brăteanu, Didi Cojocariu, Mihai Asăvoaie, Ioana Filip, Mădălina Lupu Popi, Diana Lungu, Elena Negru, Taraful Florin Mucea, Alexandru Cozaciuc, Viorel Pitic, solistele Ansamblului Flori Vicovene și coordonatoarea acestui proiect, Liliana Ursachi. Acestor reprezentanți de seamă ai Bucovinei li se vor alătura invitați din alte zone ale țării: Anuța Iuga și Măriuca Verdeș din Maramureș, Fetele din Botoșani, Beatrice Băndoiu și Ion Drăgan din Gorj, Alina Ceuca și Silviu Ionuț Avram din Bistrița, Ancuța Cozma din Mureș, Loredana Călin din Botoșani, Alexandra Cojocariu din Neamț, iar Ansamblul Crenguță de iederă și Maria Iliuț vor reprezenta Republica Moldova.

„Șezătoarea vicovenilor este mai mult decât un simplu eveniment. Este o manifestare culturală cu multiple funcții: socială, educativă și turistică, ce ajută la promovarea unui patrimoniu cultural neprețuit. Aceasta a apărut din dorința de a da înapoi din tot ceea ce am învățat, de-a lungul timpului, comunității care m-a format. Publicul care va participa la șezătoarea noastră va avea ocazia să afle informații valoroase despre costumul popular, meșteșuguri, obiceiuri care vor fi prezentate de oameni de cultură, profesori, etnologi, cât și de la gospodinele care vor fi prezente sau de la ceilalți participanți la evenimentele care se vor desfășura pe parcursul celor 4 zile”, a declarat Liliana Ursachi, coordonatoarea proiectului.

Evenimentele se vor desfășura în intervalul orar 14:00-22:00, în fiecare zi de șezătoare, iar ținuta obligatorie este reprezentată de costumul popular.

Articole Similare

Back to top button