
Proiectul „Învățământ special în zona transfrontalieră Suceava – Cernăuți: modern, incluziv și adecvat pieței forței de muncă”, inițiat în 2019 de Consiliul Județean Suceava, a ajuns în finala competiției europene Interreg Slam 2024-2025.
Inițiativa, implementată între decembrie 2019 și septembrie 2022, în parteneriat cu Instituția Municipală Centrul Regional de Instruire și Reabilitare „Familia” Cernăuți, a fost selectat printre cele șase cele mai bune proiecte transfrontaliere din Europa.
În cadrul proiectului, realizat de echipa Compartimentului de Proiecte cu Finanțare Externă din cadrul Consiliului Județean Suceava, aproximativ 1.500 de copii cu cerințe educaționale speciale Suceava și alte câteva sute din Cernăuți au fost sprijiniți, prin acțiuni de îmbunătățire a educației speciale și facilitare a accesului copiilor cu cerințe educaționale speciale pe piața muncii. Astfel, beneficiari la nivelul județului au fost 618 elevi înscriși la Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, 447 de la Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” din Gura Humorului și 246 de elevi ai Școlii Profesionale Speciale din Câmpulung Moldovenesc.
Proiectul a fost finanțat prin Programul Operațional Comun România – Ucraina 2014-2020.
Principalele activități desfășurate au inclus dotarea celor trei școli speciale din județ cu camere de stimulare senzorială, echipamente moderne și baterii de teste standardizate pentru evaluarea deficiențelor și dizabilităților. De asemenea, s-au creat nouă ateliere școlare și un laborator tehnologic pentru formarea profesională a elevilor în domenii precum textile, mecanică, tâmplărie, construcții și alimentație publică. Proiectul a promovat schimburi de experiență între profesori din Suceava și Cernăuți, contribuind la îmbunătățirea metodelor de predare și diagnosticare, și s-a concretizat inclusiv prin elaborarea unui plan de sprijin pentru tranziția elevilor cu nevoi educaționale speciale de la școală spre piața muncii.
Acum, inițiativa se află în finala competiției europene Interreg Slam 2024-2025. Proiectul al cărui videoclip de prezentare de pe pagina oficială a concursului va obține cele mai multe reacții până pe 28 februarie 2025 va câștiga „Premiul Social Media”. Deși acesta nu constă într-o finanțare directă, recunoașterea internațională și promovarea extinsă pot atrage noi surse de finanțare pentru a susține copiii cu nevoi educaționale speciale din regiune.
Acest proiect reprezintă un exemplu de succes al colaborării transfrontaliere și al investițiilor în educația specială, subliniind importanța sprijinirii copiilor cu cerințe educaționale speciale și facilitarea accesului lor pe piața muncii.
Link către videoclip: https://www.facebook.com/eu.interreg/videos/1147960906671297/