
Pe 17 ianuarie 2025, la sediul Poliției Orașului Solca s-a prezentat un bărbat în vârstă de 68 de ani din comuna suceveană Arbore, care a sesizat faptul că în perioada octombrie 2024 – ianuarie 2025 a fost înșelat de către persoane necunoscute, producându-i-se un prejudiciu de 36.200 de lei.
Bărbatul a declarat că a fost contactat prin intermediul unei aplicații on-line de către o persoană de sex feminin care s-a recomandat a fi angajată la bursa de valori. Acesta i-a prezentat o ofertă pentru a cumpăra acțiuni în comerțul cu petrol la o societate de profil. Bărbatul a fost de acord cu oferta propusă și a virat suma de 1.200 de lei, într-un cont bancar, al cărui date nu le mai are.
Ulterior, bărbatul a făcut un împrumut în valoare de 40.000 de lei la o unitate bancară din Suceava, depunând 35.000 de lei într-un cont, conform indicațiilor primite de la presupusa angajată la bursa de valori. Pe 17 ianuarie, bărbatul a fost apelat telefonic de către o persoană care s-a recomandat ca fiind un alt angajat al bursei de valori și care i-a solicitat să deschidă 3 conturi la 3 bănci și să depună sume suplimentare. Acesta și-a dat seama că a fost victima unei înșelăciuni și a depus plângere penală.
Polițiștii atrag din nou atenția asupra acestor moduri de operare și recomandă prudență și informare înainte de a depuse sume de bani în anumite conturi.
Trading scam este o practică prin care infractorii determină în mod fraudulos persoanele vătămate să realizeze investiții prin intermediul unor platforme de tranzacționare on-line, iar pentru câștigarea încrederii se folosesc imaginile și numele unor personalități din România. În aceste reclame se promovează ideea de investiție sigură și câștiguri mari și rapide. Autorii se prezintă ca fiind consultanți financiari, apelează de pe diferite numere de telefon cu prefix de Marea Britanie, Franța, Elveția și folosesc, de regulă, un accent moldovenesc, prezentând false oportunități de investiții în acțiuni la Hidroelectrica, Transgaz, Petrom, BRUA. După ce poartă discuții generale, cu privire la locul de muncă al persoanelor apelate, veniturile de care dispun, ce doresc să facă cu banii câștigați din investiții, infractorii încearcă să-i convingă să investească sume din ce în ce mai mari.
În unele cazuri, persoanele vătămate sunt convinse să-și instaleze pe telefoanele mobile aplicații de control la distanță (ANYDESK, Air Droid, AirDroid Business Daemon), prin intermediul cărora autorii accesează dispozitivele persoanelor vătămate, iar, sub pretextul că vor fi îndrumați cu pașii ce trebuie urmați, accesează aplicațiile bancare ale acestora, iar apoi transferă fonduri fără acordul victimelor.
Adesea, persoanele înșelate pun la dispoziție toate datele solicitate: copii după actele de identitate, datele cardurilor bancare, coduri generate de aplicațiile instalate. Persoanele apelate sunt direcționate să-și deschidă conturi bancare la diverse bănci pentru a-și retrage profitul. Profitând de datele personale și bancare puse la dispoziție, autorii retrag fără consimțământ diverse sume de bani din contul persoanelor.
În cazul în care victimele refuză instalarea de programe în telefon, acestea sunt apelate de către persoane ce se recomandă ca fiind angajați ai instituțiilor financiare și li se aduce la cunoștință că cineva a încercat sa le acceseze conturile bancare, iar pentru protecție li se sugerează transferul banilor într-un așa-zis cont securizat.
Polițiștii suceveni au declarat că, în multe situații instrumentate, persoanele vătămate au depus sume foarte mari de bani la ATM-ul de tranzacționare pentru criptomenede din incinta unui centru comercial din municipiul Suceava, crezând că astfel vor obține profituri, ca urmare a indicațiilor primite din partea autorilor.
Recomandări:
- Atenție la promisiunile de câștiguri imense și rapide sau anunțuri care se prezintă pe termen limitat!
- Nu acționați în grabă! Luați-vă timp și verificați informațiile.
- Cumpărarea de acțiuni se realizează printr-un intermediar autorizat care nu solicită plăți prin intermediul unei pagini de internet.
- Evitați persoanele fizice sau operatorii economici care nu afișează date de contact complete și se rezumă la o simpla adresă de e-mail.
- Nu furnizați date personale sau/și bancare.