Articole GeneraleComunicate de presaCulturaStiri Locale

Muzeul Național al Bucovinei anunță demararea proiectului pentru reabilitarea Muzeului Casa Memorială „Simion Florea Marian”

Muzeul Național al Bucovinei anunță semnarea contractului de finanțare nerambursabilă pentru proiectul de elaborare a documentației tehnice pentru intervenții asupra clădirii Muzeului Casa Memorială „Simion Florea Marian”, finanțator fiind Institutul Național al Patrimoniului (INP).

Casa Memorială „Simion Florea Marian” a fost construită în secolul al XVIII-lea, fiind reprezentativă pentru stilul arhitectural urban al vremii și a aparținut inițial moșierilor din familia Kapri, locuința fiind înscrisă în Registrul cadastral în 1796.

La data de 12 august 1886, cu banii proveniți din premiul „Năsturel Herescu” acordat în anul 1883 de Academia Română, Simion Florea Marian cumpără de la Johann Kapri „casa dintre brazi”, o casă veche, dar trainică și încăpătoare, înconjurată de o grădină impresionantă. Aici a fost căminul preotului cărturar din anul 1886 și până în 1907, la sfârșitul vieții.

La 22 iunie 1974 este deschisă publicului Casa memorială și fondul documentar Simion Florea Marian, cu 20.055 bunuri de patrimoniu cultural național de categorie Fond și Tezaur donate muzeului.

Casa este în proprietatea județului Suceava și administrarea Muzeului Național al Bucovinei, se află amplasată pe strada Simion Florea Marian, nr. 4, din Suceava, clădirea fiind monument istoric înregistrat pe Lista Monumentelor Istorice.

„Din păcate, în ultimii ani, clădirea muzeului a început să se deterioreze fiind nevoie de intervenții atât pentru consolidarea și restaurarea imobilului la exterior, cât și pentru reabilitarea și restaurarea încăperilor sale la interior. Implementarea proiectului va permite scoaterea din pericol și protejarea monumentului istoric, care va fi posibilă. în primă fază, prin realizarea documentației tehnico-economice de tip studiul de fezabilitate faza DALI, finanțată din fondul Timbrului Monumentelor Istorice. Parte integrantă din acesta va fi și amenajarea peisagistică a grădinii, cu o suprafață de 2300 mp, care înconjoară monumentul istoric, studiu ce prevede atât valorificarea patrimoniului vegetal existent, cât și realizarea unui circuit de vizitare pentru public”, transmit reprezentanții Muzeului Național al Bucovinei.

La finalul proiectului, comunitatea va avea la dispoziție un spațiu de întâlnire și interacțiune în care vor fi organizate spectacole de teatru, concerte, recitaluri, cursuri, lecții muzeale, ateliere, conferințe, sesiuni științifice, care vor contribui la păstrarea moștenirii cultural-istorice a Sucevei.

Deschis pentru comunitate și orientat către valorile acesteia, muzeul va fi strâns conectat de evoluția istorică și memorialistă a Sucevei.

Proiectul se desfășoară în perioada noiembrie 2024 – august 2025 și vizează realizarea documentației și expertizei tehnice necesare pentru lucrări de restaurare, reabilitare, consolidare și amenajare a clădirii-muzeu Casa Memorială „Simion Florea Marian” și a grădinii care o înconjoară.

Articole Similare

Back to top button