În perioada 25 noiembrie – 10 decembrie 2024, polițiștii suceveni desfășoară campania „16 zile de activism împotriva violenței de gen”, o amplă acțiune de informare și conștientizare a fenomenului de violență domestică precum și a instrumentelor legislative de protecție a victimelor.
Astfel, peste 100 de elevi de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava, sub coordonarea profesoarei Loredana Strugari, au valorificat lupta împotriva violenței domestice prin crearea a unor mesaje adaptate prevenirii acestui fenomen.
Campania „16 zile de activism împotriva violenței de gen” se desfășoară la nivelul întregului județ, fiind implicați polițiști de prevenire a criminalității, de ordine publică și de proximitate, de siguranță școlară, dar și specialiști din cadrul Agenției Naționale împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava.
Pentru a explica necesitatea acestor acțiuni, comisarul șef de poliție Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava, a declarat că polițiștii suceveni au avut, în primele 10 luni ale acestui an, 4.083 de intervenții în cazuri de violență domestică. În același interval de timp, au emis 238 de ordine de protecție provizorii pentru 267 de victime. De asemenea, au fost sesizate 1.785 de infracțiuni în mediul domestic, dintre care 1.212 loviri și alte violențe. Dintre infracțiunile domestice sesizate, ponderea cea mai mare o au cele desfășurate în mediul rural, respectiv 57% din total.
Începând cu data de 1 octombrie 2024, județul Suceava a intrat în etapa a treia de implementare a Sistemului Informatic de Monitorizare Electronică, alături de alte 17 județe: Alba, Arad, Argeș, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Buzău, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Maramureș, Olt, Suceava, Timiș și Tulcea.