În perioada 4-6 septembrie, la Voroneț, se desfășoară sesiuni de informare, de dezbatere și de coagulare a unor mecanisme de suport pentru prevenirea traficului de persoane și combaterea consumului de droguri.
Sub sloganul „Protejăm viitorul! Împreună împotriva traficului de persoane, pentru drepturile și demnitatea fiecărei persoane!”, evenimentul este organizat de Consiliul Județean Suceava și propune un angajament comun de responsabilitate socială și bună guvernanță. Obiectivul principal este creșterea capacității interinstituționale de răspuns în prevenirea, notificarea, identificarea și raportarea cazurilor de trafic de persoane.
La sesiuni participă delegați din instituții precum Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Suceava, Agenția Națională Antidrog – Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Suceava, Consiliul Județean Suceava, Inspectoratul Școlar Județean, Centrul Județean de Resurse și Asistență Educațională, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, Arhiepiscopia Sucevei și Rădăuților, Instituția Prefectului județului Suceava, Inspectoratul Teritorial de Muncă, Inspectoratul Județean de Poliție, Inspectoratul pentru Situații de Urgență, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, Autoritatea Teritorială de Ordine Publică, Centrul Școlar de Educație Incluzivă Suceava, Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Sf. Andrei” Gura Humorului, Școala Gimnazială Specială „Sf. Stelian” Rădăuți, Școala Profesională Specială Câmpulung Moldovenesc, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Asociația Institutul Bucovina, Asociația Addicted to life, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” și Serviciul Județean de Ambulanță Suceava.
Printre temele abordate de specialiștii prezenți în cadrul sesiunilor se numără rolul și atribuțiile Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane, Mecanismul Național de Identificare a Victimelor Traficului de Persoane, notificare și referire a victimelor, abordare pluridisciplinară a cazurilor specifice de trafic de minori. Au fost prezentate și modele de programe și proiecte educaționale implementate în mediul educațional pentru prevenirea și semnalarea potențialelor cazuri, dar și strategii de intervenție psihoterapeutică individuală și diagnoza traumei victimei traficului de persoane, factorii de risc si consecințele psihologice ale victimizării.