
Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava anunță că, în cursul zilei de 19 august 2024, pe raza județului, au fost confirmate 3 cazuri de persoane diagnosticate cu meningită cauzată de infectarea cu virusul West Nile.
Cele trei persoane au vârstele cuprinse între 81 și 88 ani și sunt din localitățile Fântânele, Suceava și Bosanci. Pacienții s-au prezentat la Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava cu febră, cefalee și sindrom confuzional. După analiza efectuată prin puncție cu recoltare de lichid cefalorahidian, medicii au stabilit diagnosticul de meningită West Nile.
Virusul a provocat decesul unuia dintre pacienți, în vârstă de 83 de ani, din Bosanci, care suferea și de afecțiuni cronice grave. Este primul deces cauzat de infectarea cu acest virus raportat în acest sezon în România. Un bărbat de 81 de ani, din Fântânele, a fost internat în secția de boli infecțioase din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență, cu evoluție favorabilă, iar un bărbat de 88 de ani, cu domiciliul în Suceava, este în stare mai gravă, fiind, de asemenea, internat la unitatea medicală, la ATI.
„Direcția de Sănătate Publică Suceava a solicitat celor 3 UAT-uri să ia măsuri pentru dezinsecție. De asemenea, au fost informate Instituția Prefectului, Centrul de Transfuzii Suceava, pentru luarea măsurilor suplimentare de verificare a sângelui de la donatori, precum și Spitalul Clinic Județean Suceava, pentru efectuarea unor investigații suplimentare în vederea unor proceduri de transplant”, transmite ing. Cristina Agavriloaei, purtător de cuvânt al Direcției de Sănătate Publică Suceava.
Virusul West Nile se transmite prin înțepătura de țânțar tigru Asiatic și, uneori, poate determina boli grave, precum meningita sau encefalita West Nile, care, în unele cazuri, pun în pericol viața persoanei infectate. În majoritatea cazurilor, însă, persoanele infectate sunt asimptomatice sau nu prezintă simptome severe, ci doar dureri de cap ușoare sau febră.
Recomandările DSP pentru populație, în acest context, sunt următoarele:
- Să evite expunerea la țânțari, purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi;
- Să utilizeze substanțe chimice care îndepărtează țânțarii;
- Să împiedice pătrunderea țânțarilor în casă, prin utilizarea de plase de protecție la ferestre;
- Să asigure desecarea bălților de apă din jurul gospodăriei;
- Să îndepărteze recipientele de apă stătută și gunoiul menajer din gospodărie.