Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiriStiri Locale

Arta și știința își dau mâna, la Marginea, în cadrul proiectului „Arborescent – practici simbiotice observate în mișcare”

Proiectul „Arborescent – practici simbiotice observate în mișcare”, ce reunește artiști multimedia, dansatori, muzicieni și meșteri artizani tradiționali, se va desfășura, între 23 și 25 august, în Parcul Central din localitatea suceveană Marginea.

Astfel, prin activitățile care se vor desfășura în fiecare seară, începând cu ora 20:30, echipa propune publicului larg o experiență culturală unică în România, formată din două instalații multimedia interactive, care implică un ulcior uriaș, proiecții de artă video generativă, muzică originală și un sistem EEG care face imaginile să răspundă la activitatea cerebrală a publicului.

Prima dintre cele două instalații se numește „Hidrosfera în mișcare” și prezintă lucrări create de artista Cristina Bodnărescu și duo-ului creativ Aural Eye, care au fost prezentate și la atelierele de mișcare augmentată tehnologic desfășurate în luna iulie la Marginea, Siret și Piatra Neamț. ConAtelierele s-au adresat copiilor și au avut ca scop deschiderea unor perspective inovative asupra relațiilor dintre om și natură, plante și animale. Proiectul Arborescent – practici simbiotice observate în mișcare și-a propus prin aceste ateliere să provoace o conștientizare rațională, emoțională și fizică a importanței senzației și stării de a fi integrat, nu separat de natură.

Startul atelierului de la Marginea, care a avut loc între 15 și 16 iulie, a fost dat de la un desen colectiv inspirat de pârâul Sucevița, urmat de o încălzire fizică, prezentând elemente fundamentale de mișcare artistică unui grup de peste 90 de elevi cu vârstele între 7 și 12 ani din localitate.

În plus, Arborescent.Neural este lucrarea interactivă care va fi proiectată pe reprezentarea modernă de 3 metri a ulciorului ce amintește de ceramica de Marginea, realizată în cadrul proiectului, cu sunet creat de muzicianul George Urse. Lucrarea vizuală interactivă este rezultatul colaborării din ultimele două luni dintre artista Cristina Bodnărescu și Alina Ioniță, expert cu 18 ani de experiență în conservarea naturii. Folosind un senzor EEG compact și neinvaziv care măsoară activitatea creierului, publicul prezent la eveniment va putea transforma în timp real modul în care se vor proiecta imaginile pe ulcior, într-un amestec inedit de tradiție cu tehnologie ultramodernă.

Evenimentele din 23-25 august vor fi urmate în luna octombrie de instalarea Capsulei de Bine de către echipa de proiect la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” din Marginea. Aceasta este o „capsulă” interactivă cu tehnologie VR, care va fi instalată într-un spațiu mai ferit din școală, menită să ajute copiii să-și identifice și gestioneze emoțiile, să se detensioneze fizic și psihic și să-și regăsească atât calmul cât și echilibrul.

Arborescent – practici simbiotice observate în mișcare este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN). Proiectul este inițiat de Mulberry Projects și co-finanțat de Primăria Comunei Marginea.

Parteneri: Primăria Comunei Marginea, Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice (ICAS) Brașov, Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea, Școala Gimnazială nr. 2 Marginea, Școala Gimnazială nr. 3 Marginea, Centrul Cultural Siret, Liceul Tehnologic Special Bivolărie, Mișcarea de Piatră, Asociația Amural, Asociația Carpaterra.

Articole Similare

Back to top button