Aproape 9000 de participanți și 150 de invitați au adunat cele 50 de evenimente culturale din programul ediției din acest an a festivalului Zilele Nordului, desfășurat la Darabani, cel mai nordic oraș al României.
În urma succesului înregistrat de această ediție, dar și având în vedere potențialul demonstrat al zonei, fondatorii Zilele Nordului au lansat autorităților provocarea de a pregăti o candidatură regională a Nordului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2025.
„Prezența la un festival cultural a atâtor oficiali guvernamentali, primari din țară și experți în dezvoltare urbană ne-a demonstrat că arta, cultura și dezvoltarea orașelor merg mână în mână. Arunc Botoșaniului provocarea de a gândi împreună cu noi o candidatură regională a Nordului pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii 2035, de ce nu chiar alături de județele vecine din România, Moldova și Ucraina”, a declarat Ștefan Teișanu, președintele Asociației Nord.
Acesta a explicat faptul că titlul de Capitală Europeană a Culturii este unul onorific, conferit de Parlamentul European unui oraș sau mai multora, pe durata unui an, ca recunoaștere a capacității lor de a utiliza cultura ca forță transformatoare în societate. Titlul se oferă în funcție de capacitatea orașelor candidate de a identifica soluții de ordin cultural la probleme sociale și economice presante.
Prin rotație, țările membre ale UE dețin acest titlu o dată la circa 14 ani. Orașele din România care au deținut până în prezent acest titlu sunt Sibiul (în 2007) și Timișoara (în 2021, titlu amânat pentru 2023 din cauza pandemiei). Se presupune că următorul an în care România va putea da o capitală europeană a culturii este 2035 și că procesul de candidatură s-ar putea deschide pentru orașele și regiunile românești interesate în anul 2025.
Zilele Nordului 2024
Zilele Nordului este un festival cultural unic în peisajul românesc, cu o agendă complexă de concerte, evenimente culturale și intervenții artistice și comunitare, prin care se urmărește dezvoltarea comunităților mici din regiunea de nord a Moldovei.
Festivalul a avut loc în perioada 1-4 august 2024, iar printre invitații săi s-au numărat regizorul Tudor Giurgiu, jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș, actrița Katia Pascariu, Secretarul General al Guvernului Mircea Abrudean, rectorul Mihai Dimian al universității din Suceava, exploratorul George Vlad din echipa Dune II, bucătarul Mircea Groza și Marcel Ionescu-Heroiu, expert al Băncii Mondiale. Raluca Turcan, Ministra Culturii, a vizitat și ea locațiile festivalului pentru o întâlnire cu Asociația Nord și autoritățile locale, în care s-au făcut planuri pentru susținerea unor proiecte culturale esențiale pentru Nord.
Anul acesta, cele mai multe participări (peste 4500) au fost înregistrate la concertele festivalului. Pe scenă au urcat trupe și artiști precum Alternosfera, Luna Amară, Jazzybit și The Kryptonite Sparks, George Vlad sau Bogdan Vaida. Cel mai atractiv eveniment non-muzical al ediției a fost Maratonul Nordului, cu 400 de sportivi și încă pe atâția susținători prezenți la competiția de ciclism și alergare.
Cea mai populară acțiune din această ediție, cu aproape 1000 de vizitatori în patru zile de festival, a fost Piața Nordului, apreciate fiind și Întâlnirile Nordului, la care au participat circa 400 de persoane, spectacolele de teatru, proiecțiile de filme, atelierele și Campionatul Mondial de Borș Moldovenesc, cu câte 200-300 de participări.
O premieră a festivalului din acest an a fost Forumul Orașelor Mici din România, conferință de dezvoltare urbană pentru orașele sub 50.000 de locuitori, la care au participat reprezentanți de rang înalt ai Guvernului României, experți în dezvoltare durabilă și reprezentanți de primării din toată țara. Între invitații speciali ai evenimentului s-au numărat Mircea Abrudean, Secretar General al Guvernului, Ovidiu Cîmpean, Secretar de Stat în Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Heroiu, expert senior al Băncii Mondiale, și arhitectul Șerban Țigănaș, fost președinte al Ordinului Arhitecților din România și fost secretar general al Uniunii Europene a Arhitecților.
Tema ediției din 2024 – „hotar, hotărâre: cine și cum alege hotarul pentru cine suntem” – a stârnit dezbateri pline de viață între invitații festivalului: jurnalistul Dragoș Pătraru, arhitectul Șerban Țigănaș și Mihaela Cocîrță, manager de turism pentru Țara Dornelor în ziua de vineri, actrița Katia Pascariu, producătoarea Carla Teaha, antreprenorul Vlad Iftime și rectorul Mihai Dimian în ziua de sâmbătă și bucătarul Mircea Groza, exploratorul George Vlad și managerul cultural Monica Felea în ziua de duminică.
În urma ediției, spațiul public s-a îmbogățit cu lucrări de artă realizate pe parcursul festivalului de către ieșenii Harcea Pacea și Ana Octavia și băcăuanii Thea și Monk Ink. Primii au lucrat pe Stadionul Orășenesc, onorând într-un desen istoria fotbalului local și reușita sa din acest an, când echipa de futsal Viitorul Darabani a câștigat campionatul național U19. Cei din urmă au desenat un nou perete al Școlii Vechi din oraș, acolo unde au realizat și anul trecut o lucrare de artă murală.
Organizatorii au anunțat deja datele următoarei ediții, 31 iulie – 3 august 2025, punând în vânzare pe zilelenordului.ro și pe platforma IaBilet abonamente la cel mai mic preț posibil.
Festivalul este organizat de către Asociația Nord cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Darabani, al Administrației Fondul Cultural Național, al Banca Transilvania, Caraiman, Kaufland, Iulius Mall Suceava, MDR Mobilier Delagrave, Cadasplan, Vestra, Farmec și al altor companii din regiunea de Nord. Detalii complete pe www.zilelenordului.ro.