Articole GeneraleComunicate de presaSPORTStiriStiri Nationale

COSR și FRG cer Federației Internaționale de Gimnastică reanalizarea exercițiului Sabrinei Voinea din finala olimpică la sol

Comitetul Olimpic și Sportiv Român și Federația Română de Gimnastică anunță că au trimis scrisori de protest către Federația Internațională de Gimnastică, solicitând președintelui Morinari Watanabe reanalizarea contestației exercițiului propus de Sabrina Voinea Maneca în finala olimpică a probei de gimnastică la sol.

Carmencita Constantin, președinta Federației Române de Gimnastică, cere prezentarea analizei detaliate și justificarea notelor la Dificultate și Execuție obținute de Sabrina Maneca Voinea, dar și de celelalte 8 gimnaste participante în finala de la sol. „Sabrina a fost penalizată cu o zecime pentru o ipotetică ieșire din covor, care poate fi dovedită că a fost eroare de arbitraj”, transmite FRG.

În cele ce urmează, redăm conținutul scrisorii semnate de Mihai Covaliu, așa cum a fost transmis de COSR:

„În respectul valorilor olimpice, Comitetul Olimpic și Sportiv Român înaintează prezenta adresă prin care respectuos vă solicită să dispuneți reanalizarea de către factorii decizionali a cazului sportivei românce Sabrina Maneca Voinea referitor la punctajul acordat execuției exercițiului din finala la sol, disputată luni, 5 august 2024.

Înaintăm prezenta solicitare având la bază grija pe care Comitetul Internațional Olimpic și întreaga mișcare sportivă mondială o acordă sportivului.

Modul de apreciere a punctajului acordat și refuzul de a prezenta integral motivele/probele de respingere a contestației depusă în termenul prevăzut de regulament aduce grave prejudicii atât imagini gimnasticii internaționale, dar în special afectează sportivul, periclitând chiar sănătatea mintală a acestuia.

Mediatizarea cazului sportivei românce la nivel internațional, declarația publică a acesteia de a renunța la practicarea acestui sport ca urmare a deciziei de astăzi obligă moral factorii decizionali la reanaliză, fundamentare și comunicare a deciziei finale.

Politica echilibrată și obiectivă pe care FIG o promovează ne dă încredere în soluționarea justă a cazului prezentat.”

Totodată, Federația Română de Gimnastică a depus la Tribunalul de arbitraj sportiv (TAS) două memorii, unul referitor la modul de soluționare al contestației gimnastei Jordan Chiles, după anunțarea clasamentului, iar al doilea în contextul diferențelor privind soluționarea contestațiilor pentru sportiva americancă și Sabrina Maneca Voinea.

Nadia Comăneci și-a arătat și de această dată susținerea față de gimnastele românce, astfel încât a încercat să afle de la șefa arbitrilor motivul pentru care exercițiul Sabrinei a fost depunctat, iar contestația refuzată: „Am fost la arbitra șefă ca să înțeleg de ce i s-a făcut această deducție de 0,1 Sabrinei Voinea. Au zis că au o fotografie cu o bucățică mică a călcâiului ei, care a ieșit un pic afară din linie, ceea ce eu nu am văzut.” Ulterior, legenda gimnasticii românești a luat legătura cu președintele Federației Internaționale de Gimnastică, cerându-i să intervină în soluționarea cazului.

În finala de luni, Sabrina Voinea a fost depunctată cu o zecime pentru că ar fi plecat într-o linie acrobatică cu călcâiul în afara liniei, lucru care nu a fost vizibil în imaginile video și foto realizate în timpul exercițiului. Astfel, sportiva s-a clasat pe locul 5, iar contestația depusă de mama sa, care o și antrenează, Camelia Voinea, nu a fost admisă, nota rămânând neschimbată.

Nici pentru Ana Bărbosu experiența finalei nu a fost una fericită. La finalul probei, punctajul de 13.666 o clasa pe locul al treilea. Cu bucuria medaliei, Ana a urcat pe podium purtând steagul României, însă componența podiumului s-a schimbat în următoarele momente, când juriul de arbitri a acceptat contestația americancei Jordan Chiles și a notat-o cu 13.766, ceea ce i-a adus medalia de bronz.

Articole Similare

Back to top button