O stație de potabilizare a apei din dotarea Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava va fi operaționalizată la Solca, în vederea distribuirii apei potabile către populațe.
Această stație asigură o capacitate de potabilizare de 500 de litri pe oră și va fi montată în cadrul amplasamentului Detașamentului de Pompieri Suceava – Garda de Intervenție nr. 2 Solca. Pe parcursul
funcționării echipamentului, Direcția de Sănătate Publică Suceava va asigura efectuarea periodică a analizelor fizico-chimice și biologice a apei, în vederea asigurării parametrilor optimi de potabilitate.
Decizia este una dintre cele trei măsuri adoptate în ședința tehnică a Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Suceava, care a avut loc joi, 18 iulie 2024, pentru a identifica soliții pentru furnizarea apei potabile, în contextul imposibilității tratării apei brute preluate din lacul Solcuța.
Ședința a fost prezidată de prefectul județului Suceava, Gheorghe-Alexandru Moldovan, și au participat reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență Suceava, ai Sistemului de Gospodărire a Apelor Suceava, ai ACET SA Suceava și ai Direcției Silvice Suceava. De asemenea, la această activitate au fost prezenți primarul orașului Solca, Cornel-Trifan Țehaniuc, și directorul Administrației Bazinale de Apă Siret, drd. ing. ec. Relu Adam.
În urma ședinței tehnice, s-au adoptat și alte măsuri pentru restabilirea stării de normalitate, în contextul situației de urgență generate de imposibilitatea asigurării furnizării apei potabile în orașul Solca.
Avaria înregistrată la sistemul de alimentare cu apă potabilă a orașului Solca a fost încadrată ca fiind o situație de urgență, ținând cont atât de scăderea nivelului apei sursei de suprafață „Lac Solcuța”, cât și de imposibilitatea tratării apei brute.
S-au dispus demararea în regim de urgență a lucrărilor de decolmatare a sursei și redimensionarea stației de tratare, precum și evaluarea urgentă a arealului optim din orașul Solca pentru realizarea unor foraje – puțuri de mare adâncime și executarea acestora, astfel încât să fie asigurat necesarul de apă potabilă într-un interval redus de timp.