Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEducatieEvenimenteStiriStiri Locale

Mulberry Projects organizează ateliere de dans, mișcare și new media pentru copii, pe 18 iulie, la Siret

Proiectul Arborescent – practici simbiotice observate în mișcare debutează cu o serie de activități adresate copiilor din orașul Siret, pe data de 18 iulie.

Activitățile sunt inițiate de o echipă de specialiști, cu experiență vastă în realizarea de proiecte de cercetare artistică, în care se împletesc multiple discipline, tehnologii și problematici sociale. Participarea este gratuită, dar locurile sunt limitate, iar înscrierile se pot face completând formularul disponibil la adresa https://forms.gle/hpqRoViKNb4prvCR9.

Atelierele de dans, mișcare și new media pentru copii vor avea loc la Centrul Cultural Siret, între orele 11:00 și 13:00, pentru copii de 7-9 ani, și între 13:00 și 15:00, pentru copii cu vârsta cuprinsă între 10 și 12 ani.

Dansatoarea Oana Băluță și artista digitală Cristina Bodnărescu vor ghida copiii printr-o serie de exerciții interactive, încurajându-i să exploreze mișcarea autentică, ritmul, curajul și imaginația în jurul interconectivității. „Împreună, vom crea o lume magică, în fața ecranului de proiecție. Copiii descoperă că acțiunile lor în mediul fizic pot da naștere unor forme și creații digitale fascinante, fiind stimulați astfel să exploreze noi calități de mișcare cu propriul corp, dar și în relație cu ceilalți prin exerciții ludice”, transmit organizatorii activității.

Finalul fiecărei sesiuni va fi marcat de o discuție despre mediul natural și cel digital – oportunități, riscuri și soluții practice pentru situațiile de zi cu zi.

Aceste ateliere de dans și mișcare augmentată tehnologic au avut deja succes în cadrul festivalului RADAR New Media Festival – București și al proiectelor pentru Școli Creative al Centrului de Proiecte Timișoara.

Inspirat de fenomenul simbiozei în natură, Arborescent propune o serie de evenimente și de produse artistice la intersecția dintre educație, cercetare științifică, tehnologii VR și video-mapping interactiv, având ca obiective principale accesibilizarea acestor concepte spre un public cât mai variat.

De altfel, aceste ateliere de mișcare sunt o componentă esențială a proiectului Arborescent, oferind o platformă inovatoare pentru aproape 200 de elevi din clasele primare ale unor școli din Piatra Neamț, Marginea, Bivolărie și Siret. 15 elevi cu deficiențe de auz din ciclul gimnazial al Liceului Tehnologic Special Bivolărie vor beneficia de un atelier dedicat, coordonat de Oana Băluță, având apoi acces la instalația digitală.

În lunile iulie și august se va concretiza și producția unei instalații artistice interactive la Marginea, care are ca scop accesibilizarea noilor tehnologii media, într-un context artistic care este totodată inspirat de tradițiile culturale locale. Astfel, împreună cu meșteri și artiști din zonă, echipa va realiza o variantă supradimensionată a ulciorului negru de Marginea, cu o înălțime de aproximativ 3 metri, urmând ca suprafața acestuia să fie însuflețită cu o proiecție video interactivă, al cărei conținut va răspunde în timp real activității cerebrale a publicului, prin intermediul unui sistem compact EEG non-invaziv, care măsoară și redă vizual activitatea electrică în multiplele zone ale creierului. Astfel, senzorii EEG fac tranziția dinspre sfera științifică medicală înspre artă. În paralel, se va proiecta o instalație interactivă de mari dimensiuni, compusă din lucrările video realizate și pentru celelalte etape ale proiectului.

Nu în ultimul rând, în luna octombrie, la Liceul Tehnologic „Vasile Gherasim” Marginea va fin instalată Capsula de Bine, un spațiu interactiv, cu tehnologie VR, menit să sprijine copiii în gestionarea propriilor emoții. Experiența VR creată de Cristina Bodnărescu va transporta elevii într-o călătorie ghidată, care îi va ajuta să-și detensioneze mintea și corpul, să promoveze echilibrul, calmul și bunăstarea.

Arborescent – practici simbiotice observate în mișcare este un proiect co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).  Proiectul este inițiat de Mulberry Projects și co-finațat de Primăria Comunei Marginea.

Articole Similare

Back to top button