AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Locale

Spitalul Clinic Județean Suceava va avea cea mai mare centrală de cogenerare instalată la o unitate sanitară din România

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava va avea cea mai mare centrală de cogenerare instalată la o unitate sanitară publică din România. Instituția va deveni, astfel, un model de eficiență energetică și sustenabilitate, prin implementarea proiectului „Renovarea energetică a Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava”, realizat prin PNRR, Componenta 5 – Valul Renovării.

Investiția, cu o valoare de 66.019.806,51 lei, include multiple măsuri de modernizare, cu accent deosebit pe eficiența energetică și utilizarea surselor regenerabile de energie.

„Proiectul ambițios vizează reabilitarea termică a clădirilor spitalului, incluzând izolarea termică a fațadelor, înlocuirea tâmplăriei existente cu tâmplărie de aluminiu cu trei foi de geam low-e performantă energetic, precum și placarea fațadelor cu elemente din aluminiu compozit tip Alucobond. De asemenea, vor fi implementate măsuri de termoizolare a soclului și planșeului din subsol cu materiale ignifuge și eficiente energetic”, precizează dr. Alexandru Calancea, managerul SCJU Suceava.

Mai mult, pentru reabilitarea termică a sistemului de încălzire și furnizare a apei calde de consum, se vor efectua lucrări de reparare și refacere a instalației de distribuție a agentului termic.

2114 corpuri de iluminat fluorescent și incandescent vor fi înlocuite cu corpuri de iluminat LED, cu eficiență energetică ridicată și durată mare de viață.

Proiectul include montarea de sisteme alternative de producere a energiei electrice și termice, cu utilizarea de surse regenerabile. Așadar, în curtea spitalului va fi amenajată o copertină pe structură metalică, care va susține 240 de panouri fotovoltaice de 445W fiecare.

Cea mai importantă componentă a proiectului este instalarea unei centrale termice pe gaz care funcționează în cogenerare, care va reduce semnificativ consumurile energetice din surse convenționale și emisiile de gaze cu efect de seră. Aceasta va fi cea mai mare centrală de cogenerare instalată în orice unitate sanitară publică din România.

Proiectul se aliniază cu tendințele internaționale. „Cu această modernizare, Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava nu doar că îmbunătățește condițiile de funcționare, dar devine și un exemplu de bune practici în domeniul sănătății publice și al sustenabilității energetice”, a adăugat dr. Alexandru Calancea.

Articole Similare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button