Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiri Locale

Muzeul Național al Bucovinei va găzdui expoziția „Artă tribală africană”

Muzeul Național al Bucovinei organizează sâmbătă, 13 iulie 2024, începând cu ora 11:00, vernisajul expoziției Artă tribală africană.  

La evenimentul care va avea loc la Muzeul de Istorie din Suceava participă Marija Miloš, senior curator, și Aleksandra Gačić, curator la Muzeul de Artă africană din Belgrad, Serbia. Cea din urmă va prezenta expoziția.

Vor fi expuse 199 de obiecte care fac parte din Dacians African Collection, deținută de colecționarii Mirela Popescu și Octavian Vasilescu din București.

Printre exponate se numără măști, săbii, topoare, sceptre, instrumente muzicale, scaune, obiecte ceremoniale sculptate în lemn, ornate cu mărgele, scoici și ornamente. 

Expoziția prezintă obiecte considerate purtătoare de forță magică rare, aparținând triburilor Bakongo și Songe, așa numitele nkisi, folosite de vraci și vrăjitori în prezicerea sau alungarea bolilor, războaielor, secetelor. Conform reprezentanților MNB, nkisi sunt de obicei obiecte de dimensiuni mici, circa 30 de centimetri, însă printre cele expuse la Suceava vor fi și unele de 85 de centimetri și 1 metru, rar întâlnite.

Un obiect inedit este statuia înfățișând un servitor cu calabash, un vas mare în care se servesc diverse poțiuni, în funcție de eveniment, de la tribul Bamileke.

Obiectele sunt din Africa de Sud, Angola, Benin, Burkina Faso, Camerun, Coasta de Fildeș, R. D. Congo, Gabon, Gana, Guineea Ecuatorială, Mali, Tanzania și Nigeria.

Expoziția va fi deschisă în perioada 13 iulie – 31 august 2024.

Articole Similare

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Back to top button