În acest sfârșit de săptămână, Cluj Napoca devine gazda uneia din cele mai importante competiții de Jazz din Europa: Jazz in the Park Competiton! Treisprezece trupe finaliste vor cânta, între 5 și 7 iulie, pe scena plasată în pădurea de arbori a parcului din centrul orașului.
Anul acesta, competiția a înregistrat un număr record de înscrieri: 246 de trupe din 39 de țări. Cele 13 trupe finaliste selectate concurează pentru marele premiu de 5000 de euro și invitația de a susține un concert la festivalul Jazz in the Park din toamna acestui an.
Pe lângă artiștii din competiție, evenimentul are și invitați speciali de marcă: Elena Mîndru, o voce unică în lumea jazzului românesc, Roberto Fonseca, celebrul pianist și compozitor cubanez, și trupa Klawo, câștigătoarea Jazz in the Park Competition 2023. Pe lângă aceștia, pe scena invitaților speciali vor mai cânta: Corto.Alto, 7th SENSE și Răzvan Florescu Quartet.
Finaliștii Jazz in the Park Competition 2024 (în ordine alfabetică):
- Abel Marton Nagy’s Cosmos Band (Austria) – Un colectiv vienez care își canalizează energia într-un jazz-fusion modern; comparați cu Blood Sweat & Tears și Frank Zappa.
- Anna Hauss (Germania) – Cu un stil acustic indie soul, Anna Hauss din Berlin cucerește cu muzica ei orice meloman pasionat de piese cu mesaje profunde.
- Chief’s Condition (Olanda) – O trupă din Amsterdam care caută inspirație în hip-hop, drum & bass, afrobeat și muzică electronică.
- daoud (Franța) – Considerat „copilul problemă al jazzului francez”, daoud vine cu o nouă energie și forță pe scena jazzului. Inspirați din hip-hop, house italian și jazz modern, membrii trupei au reușit să creeze o muzică plină de groove.
- David Luca Quartet (România) – Cu un echilibru între experiența internațională și talentul local și cu o combinație de abilități instrumentale și creativitate, Quartetul David Luca promite să ofere o interpretare captivantă a jazzului contemporan.
- Jazz Family Trio „ShekBand” (Ucraina) – Un trio de jazz format din adolescenți din Kiev care combină jazzul contemporan cu influențe folclorice ucrainene.
- kitti (Scoția) – Recunoscută pentru muzica ei autentică, kitti, a câștigat deja două premii importante: „Best Female Breakthrough” la Scottish Music Awards și „Best Jazz Vocalist” la Scottish Jazz Award.
- Lyder Røed Quintet (Norvegia) – Grupul prezintă muzică onestă, inspirată mult din jazzul anilor ’60, amestecat cu influențe moderne precum Roy Hargrove.
- MAGRO (Germania) – Producătorul și bateristul MAGRO creează o fuziune neobișnuită între jazzul acustic și Hip-Hop/RnB.
- Nonconformist Anthology (România) – Un grup de muzicieni din Timișoara care așteaptă cu nerăbdare să își arate talentul pe scena jazzului contemporan.
- Răzvan Cipcă Trio (România) – Trio-ul din București aduce un suflu nou în jazzul românesc cu influențe de rock, blues și muzică experimentală.
- Subconscious Trio (Italia) – Formată din muzicieni din Italia, Bulgaria și Taiwan, trupa Subconscious Trio combină abilitățile tehnice avansate ale membrilor în interpretări de jazz modern.
- Zouratie Kone Trio (Belgia) – Trupa centrată pe personalitatea lui Zouratié Koné, liderul grupului, maestru percuționist, cântăreț-compozitor și fabricant de instrumente muzicale. Zouratié și ansamblul său oferă o fuziune unică dintre groove-ul african și armonia jazzului.
Ca de obicei, intrarea la eveniment va fi gratuită. În cadrul competiției revine însă Fondul Jazz in the Park, cu biletul neobligatoriu, care costă 30 de lei. Cei care îl cumpără vor primi o brățară specială care arată susținerea lor, pentru că fondurile strânse vor fi folosite pentru finanțarea primul club de jazz din oraș: Edison Jazz Club.
Activitățile încep vineri de la ora 14:00, sâmbătă și duminică la ora 12:00, primele concerte fiind programate la 16:30. Harta evenimentului a fost regândită și mărită astfel că, din acest an, concurenții vor avea o scenă dedicată lângă Universitatea de Artă și Design din Parcul Central. Scena mare a evenimentului va rămâne în capătul aleii centrale a parcului.
Jazz in the Park Competition 2024 aduce în Parcul Central o varietate de activități și zone interactive susținute de partenerii evenimentului.
Valoarea totală a premiilor pentru câștigători depășește 35.000 de euro. Juriul din acest an va fi format din: vocalista și compozitoarea Elena Mîndru, jurnalistul de radio Bogdan Roșca-Zăsmencu, liderul și pianistul formației JazzyBIT, Teodor Pop și stage managerul Jazz in the Park, Horea Marc.
Cei care vor veni la Jazz in the Park Competition vor avea un cuvânt important de spus anul acesta. Ei vor putea vota, cu note de la 1 la 10, reprezentația artiștilor finaliști.