AdministratieArticole GeneraleSocialStiriStiri Locale

Suceava este pe locul 11 în clasamentul celor mai performante municipii reședință de județ din țară

Suceava ocupă locul 11 în clasamentul celor mai performante orașe reședință de județ din România. Acest rezultat este determinat prin măsurarea a trei componente – Prosperitate, Calitatea locului și Vibrație – reunite în City Index 2024, un barometru de evaluare a progresului și performanței urbane.

Astfel, Institutul pentru Orașe Vizionare a analizat situația din 41 de municipii reședință de județ, prin consultarea a peste 20 de surse de date diferite, de la date oficiale la platforme online, și gruparea informațiilor în 13 domenii cu 51 indicatori.

Suceava a obținut un scor total de 45,1, în timp ce Cluj-Napoca, municipiul care ocupă prima poziție în clasamentul general, are 64,1 puncte. La celălalt capăt al clasamentului se află Alexandria, cu 22,8 puncte.

La domeniul Calitate, Suceava se află pe poziția 12, punctele tari fiind Conectivitatea aeriană, componentă pentru care municipiul ocupă al doilea loc la nivel național, și Calitatea învățământului gimnazial și liceal – locul 8 național. De cealaltă parte, cele mai mici punctaje din această categorie le-a obținut Suceava pentru indicatorii Parcuri (locul 33) și Calitatea aerului (locul 31).

La capitolul Prosperitate, Suceava se poziționează la mijlocul clasamentului, pe locul 20. Primarul Ion Lungu a declarat că această clasare nu este surprinzătoare, întrucât lipsa autostrăzilor împiedică rezultate performante în acest domeniu, dar are încredere că în următorii ani situația se va debloca. Totuși, conform City Index, Suceava ocupă un meritoriu loc 6 în rândul municipiilor din țară, raportat la fondurile europene atrase pentru proiecte de investiții publice.

Vibrația aduce orașul în top 10, pe poziția 6, obținând scoruri foarte bune în ceea ce privește Cultura și sportul, Divertismentul, Vitalitatea socială și Turismul. Suceava este al treilea oraș din țară la măsurarea Gradului de ocupare turistică și a ponderii de elevi și studenți din totalul populației.

.

Articole Similare

Back to top button