Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Aproape 1000 de cazuri de rujeolă au fost înregistrate în județul Suceava în prima jumătate a acestui an

Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava anunță că în primele 6 luni ale anului 2024, în județul Suceava s-au înregistrat 955 cazuri confirmate de rujeolă, 561, mai mult de jumătate, necesitând internare din cauza complicațiilor. Din numărul total de îmbolnăviri, cele mai multe cazuri au fost semnalate în luna mai (333), iar în iunie, până la această dată, au fost raportate 171 de cazuri de rujeolă.

Printre simptomele grave cu care pacienții au ajuns la unitățile medicale se numără bronhopneumonia, insuficiența respiratorie, hepatita reactivă, sindromul diareic acut cu deshidratare secundară și encefalita.

De asemenea, pe 20 iunie 2024, la Spitalul Clinic de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava sunt internate 26 de persoane cu rujeolă, din care 23 copii și 3 adulți, 5 copii la Spitalul Municipal Rădăuți, doi copii și un adult la Spitalul Municipal Fălticeni și 4 copii la Câmpulung Moldovenesc.

Personalul de specialitate din cadrul Direcției de Sănătate Publică Suceava a derulat, în perioada 17 – 19 iunie 2024, activități de informare, educare, comunicare și consiliere a populației, în localitățile Vama și Pătrăuți, în vederea creșterii gradului de acceptare a vaccinării, cea mai sigură metodă de protejare a copiilor împotriva rujeolei.

„În cazul în care un copil vaccinat va contracta un virus, sistemul lui imunitar va ști să reacționeze, să lupte împotriva infecțiilor, va fi pregătit pentru a combate rapid și eficient boala. Atunci când un număr mare de persoane se vaccinează se obține imunitatea de grup, situație în care bolile nu se mai pot răspândi cu ușurință de la o persoană la alta”, transmit reprezentanții DSP.

De asemeni, în județul Suceava au fost confirmate, de la începutul anului, 23 de cazuri de tuse convulsivă. Comparativ, pe tot parcursul anului 2023, au fost confirmate doar două cazuri.

Tusea convulsivă este o boală respiratorie contagioasă, cauzată de bacteriile Bordetella pertussis. Este caracterizată prin episoade repetate de tuse severă și spasmodică, adesea însoțite de o respirație profundă și zgomotoasă. Aceste episoade de tuse pot fi atât de intense încât pot provoca vărsături, episoade de sufocare și, în cazurile severe, pot duce la complicații grave, în special la copiii mici. Vaccinarea este cea mai bună modalitate de prevenire a bolii.

În perioada 1 ianuarie – 30 mai 2024, conform datelor extrase din RENV, au fost administrate 9267 de doze de vaccin pentru prevenirea tusei convulsive. Vaccinurile sunt distribuite lunar medicilor de familie, conform solicitărilor transmise către Direcția de Sănătate Publică.

Articole Similare

Back to top button