În perioada 10-12 iunie 2024, comisia de evaluatori din cadrul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS) a fost prezentă în campusul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV), unde a verificat gradul de îndeplinire a cerințelor normative obligatorii, a standardelor și indicatorilor de performanță pentru programul de studiu Medicină, cu durata de 6 ani.
Comisia, constituită din specialiști de la facultăți de medicină și farmacie din țară, a constatat calitatea resursei umane, structura planului de învățământ, facilitățile și serviciile oferite studenților, dotările foarte apreciate din campusul universitar și de la Spitalul Clinic de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” Suceava, parteneriatul solid și instituționalizat cu spitalul și cu alte unități, cu autoritățile și instituțiile locale.
De asemenea, specialiștii ARACIS au remarcat angajamentul colectiv de a sprijini și dezvolta un program de Medicină în cadrul Facultății de Medicină și Științe Biologice de la Suceava și de a forma medici pentru comunitatea locală și regională.
Reprezentanții USV spun că în România există un dezechilibru major în distribuția medicilor, întrucât peste jumătate dintre aceștia (aproximativ 30.000) sunt concentrați în București, Cluj, Timiș, Mureș, Dolj și Iași. Această situație se resimte și la Suceava, iar înființarea programului de Medicină va deservi județele din zona de Nord-Est a României, cu precădere Suceava, Botoșani și Neamț. „Nu este doar o necesitate regională, ci una națională, de importanță critică și strategică. Acest lucru va permite creșterea numărului de specialiști, va reduce substanțial presiunea asupra sistemului sanitar și va contribui la creșterea gradului de calitate a serviciilor medicale”, adaugă conducerea universității sucevene.
Decizia consiliului ARACIS privind autorizarea programului de Medicină, propus pentru 60 de studenți, este așteptată în următoarele săptămâni.