Articole GeneraleComunicate de presaEducatieStiri Locale

În acest an, USV scoate la concurs cele mai multe locuri bugetate din istoria sa

Joi, 11 iulie 2024, la Universitatea „Ștefan cel Mare” din Suceava (USV) debutează concursul de admitere pentru ciclurile de studii de licență, masterat și doctorat.

În acest an, USV are în ofertă 3060 de locuri bugetate, din totalul de 6200 scoase la concurs, repartizate pe cele aproape 100 de programe de studiu la nivel de licență și masterat, 13 domenii de doctorat și 12 specializări pentru formare continuă.

Astfel, reprezentanții universității sucevene anunță 1565 de locuri bugetate (fără taxă) disponibile pentru ciclul de studii de licență. Dintre acestea, 42 de locuri au fost alocate absolvenților de liceu din mediul rural, 22 de locuri absolvenților de liceu proveniți din sistemul de protecție socială sau cu dizabilități, precum și 15 locuri candidaților de etnie rromă. De asemenea, 460 de locuri bugetate, cu bursă, sunt destinate candidaților români de pretutindeni. Pentru candidații care doresc să urmeze studii la distanță, USV scoate la concurs 450 de locuri. În plus, pentru absolvenții de facultate care doresc să obțină o a doua specializare, au fost prevăzute 300 de locuri pentru conversie profesională.

Indiferent de facultatea sau programul de studiu pentru care vor opta, bobocii USV cu media de minimum 9,00 la examenul de bacalaureat vor primi câte o tabletă cu stilou digital, iar peste 30% dintre viitorii studenți vor primi burse lunare cu valori cuprinse între 900 și 1800 de lei pe lună.

La nivel de masterat, candidații au la dispoziție 760 de locuri bugetate, distribuite pe cele 40 de programe de studiu. Dintre acestea, 4 locuri bugetate sunt rezervate candidaților de etnie rromă și alte 25 de locuri persoanelor cu cerințe educaționale speciale sau cu dizabilități. Alte 222 de locuri sunt disponibile pentru candidații români de pretutindeni.

Anul acesta, candidații pot opta pentru un nou program de studii de masterat: Digitalizare și Data Science.

În ceea ce privește studiile universitare de doctorat, pentru cele 13 domenii, oferta USV include 53 de locuri bugetate, din care 4 sunt rezervate domeniilor prioritare, cu potențial de specializare inteligentă, și 2 pentru candidații de etnie rromă. Candidații români de pretutindeni au la dispoziție 15 locuri bugetate, dintre care 10 sunt cu bursă.

Procesul de admitere 2024 se va desfășura în perioada 11-18 iulie (fără zilele de 13 și 14 iulie), pentru specializările unde există probe, și 11-19 iulie (fără zilele de 13 și 14 iulie), pentru specializările unde nu vor fi susținute probe.

Sesiunea a doua de admitere se va desfășura în perioada  2-12 septembrie (fără zilele de sâmbătă și duminică), pentru specializările unde există probe, și 2-13 septembrie (fără zilele de sâmbătă și duminică), pentru specializările unde nu există probe.

Pentru a confirma locul ocupat, candidatul declarat admis trebuie să se înmatriculeze cel târziu până la data de 29 iulie, ora 16:00, pentru sesiunea de vară, respectiv 20 septembrie, pentru sesiunea de toamnă.

„În ceea ce privește procesul de înscriere, anunțăm faptul că, și în acest an, candidații au posibilitatea de a se înscrie atât on-site, în campusul USV, cât și on-line, folosind platforma de înscriere disponibilă. USV pune la dispoziția candidaților și un sistem electronic de plată a taxei de înscriere, care va putea fi accesat în momentul înscrierii și încărcării documentelor în platformă”, anunță reprezentanții USV.

Candidații români de pretutindeni au posibilitatea de a se înscrie și la centrele special organizate în orașele Chișinău (11-13 iulie a.c., Liceul de Creativitate și Inventică „Prometeu-Prim”), Sîngerei (15 – 16 iulie a.c., Liceul Teoretic „Mihai Eminescu”) și Edineț (15 – 17 iulie a.c., Liceul Teoretic „Pan Halippa”) din Republica Moldova, precum și în localitatea Horbova (15 – 18 iulie a.c., Liceul Horbova), din Ucraina. Și în acest an, etnicii români admiși la USV pot beneficia de burse de studiu în lei, atribuite în ordinea mediilor de admitere, în cuantum de 900 de lei/lună.

Informații detaliate despre procesul de Admitere 2024 pot fi obținute consultând pagina https://admitere.usv.ro/. Tot aici se regăsesc detalii referitoare la criteriile specifice de admitere și explicații cu privire la probele de concurs.

Articole Similare

Back to top button