Articole GeneraleStiriStiri Nationale

Platformă online de raportare a materialelor deepfake postate în scop malițios, lansată de Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării

Vineri, 17 mai 2024, ministrul Cercetării, Inovării și Digitalizării, Bogdan Ivan, a anunțat lansarea platformei #nofake, prin care românii pot raporta conținutul inadecvat pe care îl văd pe rețele de socializare.

În contextul anului 2024, când în România se desfășoară alegeri pentru toate tipurile de funcții alese democratic, platforma funcționează ca punct de contact pentru preluarea cererilor de analiză a conținutului audio-video manipulat digital (deepfake) în scopuri malițioase. Aducând în atenția autorităților aceste postări, cetățenii contribuie la asigurarea integrității procesului electoral, limitând practici precum manipularea opiniei publice, campanii de dezinformare și propagandă cu potențial impact negativ.

Instrumentul poate fi accesat pe site-ul Ministerului Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID), la adresa https://www.mcid.gov.ro/nofake/. Extrem de util, acesta este și ușor de folosit, presupunând completarea unui formular, cu link-ul materialului considerat nepotrivit, platforma unde acesta a fost postat, adresa de e-mail a celui care raportează postarea și un câmp pentru eventuale observații.

„Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat – Google, Meta și TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte”, a declarat ministrul Bogdan Ivan.

Articole Similare

Back to top button