Articole GeneraleComunicate de presaSanatateStiriStiri Locale

Spitalul Clinic Județean Suceava, recunoscut de Ministerul Sănătății drept Centru de expertiză în domeniul bolilor renale rare

Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sfântul Ioan cel Nou” de la Suceava a înregistrat un nou succes. Pe 9 mai, unitatea medicală, prin Secția de Nefrologie și Ambulatoriul de Genetică Medicală, a fost recunoscută de către Ministerul Sănătății drept „Centru de expertiză în domeniul bolilor renale rare”.

„Acest centru reprezintă, în primul rând, o încununare a dezvoltării medicale la nivelul SCJU și a colaborării multidisciplinare – Nefrologia și Genetica Medicală, pilonii centrali cu care au contact pacienții. Ulterior, prin complexitatea patologiei, se completează abordarea afecțiunii prin managementul de caz cu diverse specialități implicate atât în diagnostic, cât și în urmărirea pacienților: anatomie patologică, diagnostic molecular, imagistică, cardiologie, diabet zaharat, hematologie, gastroenterologie, reumatologie, chirurgie vasculară, obstetrică ginecologie și altele”, declară conf. univ. dr. Dimitrie Siriopol, coordonatorul Centrului de Expertiză.

Reprezentanții SCJU Suceava precizează că în categoria bolilor renale rare se înscrie o gamă largă de afecțiuni complexe, congenitale, ereditare și dobândite. Se estimează că cel puțin două milioane de europeni suferă de afecțiuni renale rare, de tipul glomerulopatiilor, malformațiilor renale congenitale, tubulopatiilor ereditare, afecțiunilor tubulo-interstițiale sau microangiopatiilor trombotice.

„Conform Institutului Național de Sănătate Publică, 80 % din bolile rare sunt cu determinism genetic. Sperăm la o aprofundare a colaborării cu USV, pentru a îmbunătăți metodele de diagnostic din punct de vedere molecular. Colaborarea dintre cei doi parteneri va avea în vedere analizarea ADN-ului prin secvențiere, pentru identificarea și caracterizarea efectelor mutațiilor determinate de boli rare renale”, precizează dr. Oana Păvăloaia, medic specialist Genetică Medicală.  

Aceasta a adăugat că metoda moleculară permite diagnosticul de certitudine și o mai bună înțelegere a prognosticului, precum și stabilirea planului de intervenție – management medical al situației cu îndrumări anticipative, realizarea de schimbări de management, abordarea unor terapii specifice. La acestea se adaugă testarea predictivă a membrilor familiei cu risc, la frați sau alte rude.

Articole Similare

Back to top button