Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteIstorieStiriStiri Locale

Expoziția „Alexandru Ioan Cuza 150” va fi vernisată la Muzeul de Istorie din Suceava, pe 9 aprilie

Muzeul Național al Bucovinei invită publicul marți, 9 aprilie 2024, începând cu ora 13:00, la vernisajul expoziției „Alexandru Ioan Cuza 150”. Expoziția, deschisă la Muzeul de Istorie, va putea fi vizitată până la data de 30 iunie 2024 și este realizată în contextul în care anul trecut s-au împlinit 150 de ani de la moartea domnitorului Cuza, unul dintre principalii făuritori ai României moderne.

Reprezentanții muzeului precizează că proiectul expozițional „Alexandru Ioan Cuza 150 aduce pentru prima oară în fața publicului sucevean exponate de mare valoare, unele dintre ele fiind încadrate la categoria Tezaur, din patrimoniul mai multor muzee, care au colaborat la această amplă colecție. Este vorba despre Muzeul Național de Istorie a României, Complexul Muzeal Național Moldova Iași – Muzeul Unirii, Complexul Muzeal Național Neamț, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” din București, Muzeul Municipiului București, Muzeul „Vasile Pârvan” din Bârlad, Muzeul Județean Vaslui, Muzeul Universității „Alexandru I. Cuza” din Iași și Muzeul Național al Bucovinei Suceava.

Printre exponatele care vor putea fi admirate la Suceava se numără tunica de ofițer de lăncieri care a aparținut domnitorului, celebrul portret oficial pictat de Carol Popp de Szathmari, sabia de onoare, dăruită de districtul Râmnicu Sărat în 1863, dar și bicornul original al lui Alexandru Ioan Cuza. Vor fi expuse obiecte personale ce au aparținut lui Alexandru Ioan Cuza (ceasuri, bijuterii, tabachere, servieta, un tac de biliard, brelocul din aur cu tipar sigilar din 1862 și o cutie-secretaire) și Doamnei Elena Cuza (scrisori, sigilii, fotografii, bijuterii și o lampă).

Expoziția mai cuprinde decorații românești și străine, fotografii, litografii și picturi, cărți poștale, tipărituri, portrete ale Doamnei Elena Cuza, piese de mobilier, printre care un fotoliu care a aparținut domnitorului Alexandru Ioan Cuza, documente legate de marile reforme ale lui Cuza și Ștampila Universității din Iași. Se regăsesc în vitrine și mărturii legate de moartea lui Cuza, cum ar fi tricolorul îndoliat folosit la înmormântare, o broșură cuprinzând programul ceremoniei de înmormântare.

Expoziția este completată de panouri foto-documentare cu aspecte din viața și activitatea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizate de către Cristina Slavic, muzeograf în cadrul Serviciului Istorie, de la Muzeul Național al Bucovinei.

Articole Similare

Back to top button