În fiecare an, luna martie este marcată la nivel internațional prin manifestări cultural-artistice și științifice dedicate Zilei Internaționale a Francofoniei, sărbătorită în data de 20 martie.
De mai mult de 20 ani, la Suceava se desfășoară o multitudine de activități și proiecte, astfel încât „Săptămâna Francofoniei” a devenit „Luna Francofoniei”. Și în acest an, Alianța Franceză, care aniversează în această lună 3 ani de activitate, propune o varietate de activități dedicate elevilor, studenților, profesorilor, francofonilor și francofililor, precum și publicului larg.
Luna Francofoniei a debutat pe 1 martie, cu activitatea Dialogues Francophones, animată de lectorul de limba franceză Aurelie Poc, un atelier de conversație și cultură francofonă destinat publicului larg și organizat în fiecare vineri, de la ora 16:00.
De asemenea, Asociația Franceză propune marți, 5 martie, o nouă întâlnire în cadrul activității Rencontres-lectures avec des écrivains francophones, animată de scriitorul și artistul plastic Constantin Severin. Invitata acestei luni este prof. univ. dr. Sanda-Maria Ardeleanu, semioticiană, lingvistă, specialistă în analiza discursului și francofonie, care va aborda tema imaginarului lingvistic francofon. Pe 6 martie, va avea loc o nouă întâlnire cu muzica franceză, sub genericul Le chanteur du mois, animată de Frederic Castel, profesor la INSPE Reims, Franța. Invitata acestei ediții este Magali Lucie, cântăreață și compozitoare.
Ziua de joi, 7 martie, este dedicată perfecționării științifice și profesionale, în cadrul atelierului de traducere L’alchimie d’une traduction littéraire et le respect de l’âme de l’auteur, animat de profesor dr. habilitat Ludmila Zbanț de la Universitatea de Stat Moldova din Chișinău. Atelierul este destinat studenților, profesorilor, oamenilor de cultură pasionați de traducerea textului literar.
Luna francofoniei la Alianța Franceză din Suceava va continua cu un atelier de fotografie destinat liceenilor, Peindre avec la lumière en photo, organizat pe data de 12 martie, în parteneriat cu Colegiul Național „Petru Rareș” și Casa de Cultură a Studenților. Activitatea este coordonată de Ema Motrescu, doctorandă în cinematografie, artist fotograf. Pe data de 19 martie va avea loc tradiționalul concurs de cultură generală și creație literară destinat liceenilor, La Plume d’or, organizat în parteneriat cu Asociația Défense de la langue française din Paris.
Proiectul Itinéraires francophones continuă și în luna martie cu tema Un roi français, care propune publicului sucevean o introducere în istoria Franței și a regilor care i-au marcat devenirea. Activitatea este organizată în parteneriat cu Asociația Seniorilor Bucovineni și va avea loc pe data de 22 martie.
În cadrul proiectului Les après-midi francophones à Suceava, mai multe instituții de învățământ din județul Suceava propun activități pe tema francofoniei: La Francophonie partagée, spectacol organizat de elevii Colegiului Național „Mihai Eminescu” și ai Colegiului Economic „Dimitrie Cantemir” (13 martie), La Francophonie aux yeux des ados, activitate organizată de Școala Gimnazială Bosanci și Colegiul Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret (20 martie), Les couleurs de la Francophonie, spectacol de cântece și poezie susținut de elevii Școlii Gimnaziale nr. 1 și ai Colegiului Tehnic „Lațcu Vodă” din Siret (27 martie).
A cincea ediție a Festivalul Filmului Francez la Suceava, organizat în parteneriat cu Institutul Francez din România, Universitatea „Ștefan cel Mare” și Casa de Cultură a Studenților, va încheia Luna Francofoniei. Timp de patru zile, în perioada 27-30 martie, publicul sucevean va avea ocazia să descopere 7 filme franceze recent lansate, care au obținut premii prestigioase la festivaluri de film renumite, precum cele de la Cannes, Veneţia sau Locarno. Tema ediției este Vertiges.
Mai multe informații și documente despre activitățile organizate în Luna Francofoniei pot fi consultate pe pagina de Facebook a Alianței Franceze din Suceava, precum și pe site-ul Alianței Franceze: https://afsuceava.ro.