Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) Suceava anunță începerea lucrărilor la înființarea unei Locuințe maxim Protejată în comuna Fântânele, din județul Suceava. Capacitatea va fi de 10 locuri în casa amenajată și dotată conform standardelor minime de calitate necesare persoanelor adulte cu dizabilități.
„Locuința maxim Protejată va avea rolul de a asigura la nivelul comunității aplicarea politicilor și strategiilor de asistență socială pentru persoanele adulte cu dizabilități, prin creșterea șanselor recuperării și integrării acestora în comunitate și prin prevenirea situațiilor de risc din punct de vedere al marginalizării sociale”, transmit promotorii proiectului.
Inițiativa se înscrie în proiectul „SIGURANȚĂ PENTRU VIITOR” din cadrul Programului de Interes Național în domeniul protecției și promovării drepturilor persoanelor cu dizabilități „Înființarea de servicii sociale de tip centre de zi, centre respiro / de criză și locuințe protejate în vederea dezinstituționalizării persoanelor cu dizabilități aflate în instituții de tip vechi și pentru prevenirea instituționalizării persoanelor cu dizabilități din comunitate”.
DGASPC transmite că a fost semnată Convenția de finanțare nerambursabilă, astfel încât proiectul a demarat cu eliberarea, de către Primăria Comunei Fântânele, a Autorizației de construire nr. 6/22.02.2024, pentru executarea lucrărilor la Locuința maxim protejată din localitate.
Terenul și construcția C1 identificată cu număr cadastral 31703 din cf 31703, situate în intravilanul localității Fântânele, pe domeniul public, au trecut în administrarea Direcției Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului Suceava, prin Hotărârea de Consiliul Local nr. 30 din 22.07.2022, fiind date în folosință cu titlu gratuit.
Obiectivele proiectului vizează crearea condițiilor necesare respectării prevederilor regulilor standard referitoare la asigurarea de șanse egale pentru persoanele cu dizabilități prin sprijinirea lor în vederea integrării în viața familială și cea comunitară oferindu-le servicii integrate de găzduire, informare și consiliere socială, asistență medicală, consiliere psihologică, abilitare și reabilitare, deprinderi de trai independent, educație / pregătire pentru muncă și implicare și participare socială și civică.
Valoarea totală este de 1.510.424,04 lei, din care cofinanțarea Consiliului Județean Suceava este de 677.994,03 lei. Durata de implementare a activităților nu trebuie să depășească data de 30 noiembrie 2024.