
Muzeul Național al Bucovinei continuă seria proiectelor de educație muzeală adresate elevilor. În zilele de 6 și 7 martie 2024, în incinta Muzeului de Științele Naturii din Suceava, se va desfășura lecția de muzeu „Insecte la Cabaret”, cu ocazia sărbătoririi anuale a Zilei Mondiale a zonelor umede (pe 2 februarie) și a faunei și florei sălbatice (3 martie).
„Lecția de muzeu prezintă elevilor insecte naturalizate din depozitul de Entomologie. Aceste nevertebrate cu aripi franjurate sunt încadrate în Ordinele Trichoptera, Thysanoptera și Microlepidoptera (familia Psychidae, Coleophoridae și Pterophoridae). Insectele cu aripi franjurate preferă habitatul umbros, umed și rece, precum și activitatea nocturnă și cea de crepuscul. Pe teritoriul României și, în special, al județului Suceava, aceste insecte se găsesc în turbării, pe malurile râurilor, în zona montană joasă, dealuri și păduri de foioase, precum și în zona montană înaltă, a pădurilor de conifere”, precizează specialiștii de la Muzeul de Științele Naturii.
Aceștia spun și că insectele cu aripi franjurate care trăiesc în preajma apelor dulci au un rol pozitiv asupra mediului, fiind hrană pentru puietul de pește și bioindicatori pentru lipsa de poluanți și metale grele, spre deosebire de insectele cu aripi franjurate din zonele împădurite și de dealuri, care sunt dăunătoare florilor, fructelor, tulpinilor și frunzelor de arbuști și arbori cu importanță cinegetică.
Lecția de muzeu pune la dispoziția elevilor trei machete cu informații și curiozități despre adaptările morfologice și eto-ecologice ale acestor insecte la mediul de viață. Vizitatorii vor avea parte de explicații despre formele și materialele utilizate la construcția căsuțelor larvare, despre modul de hrănire al larvelor și de fixare a căsuțelor de suport, precum și despre durata și stadiile dezvoltărilor ontogenetice ale insectelor cu aripi franjurate.
