AdministratieArticole GeneraleComunicate de presaPoliticStiriStiri Locale

Consiliul Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor a avizat Studiul de fezabilitate pentru Autostrada A7, tronsonul Pașcani-Suceava

Joi, 22 februarie 2024, în ședința Consiliului Tehnico-Economic al Ministerului Transporturilor, a fost avizat Studiul de Fezabilitate pentru tronsonul Pașcani-Suceava al Autostrăzii A7. Anunțul a fost făcut de reprezentanții celor două partide din coaliția de guvernare: liberalul Gheorghe Flutur, Președintele Consiliului Județean Suceava, precum și deputatul social-democrat de Suceava Gheorghe Șoldan.

Documentul a primit, săptămâna trecută, avizul CNAIR, iar etapele următoare presupun aprobarea în comisia interministerială și promovarea Hotărârii de Guvern privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici și a celei privind exproprierile. „Așa cum ne-a asigurat și Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), după aceste etape se va lansa licitația pentru proiectul tehnic și execuție, lucrul care va avea loc anul acesta”, declară Gheorghe Flutur.

Gheorghe Șoldan precizează că tronsonul Pașcani – Suceava va avea o lungime de 62 de kilometri și o valoare estimată de 7,79 miliarde de lei (fără TVA), fiind finanțată din fonduri europene nerambursabile, din cadrul Programului Transport 2021-2027.

Autostrada va fi împărțită în două loturi, care vor fi licitate independent:

  • Lotul 1, care va avea o lungime de 33 km și care prevede și construcția nodului rutier Roșcani, cu descărcare în DJ 208C
  • Lotul 2, care va avea o lungime de 28,97 km și prevede și construcția nodului rutier care va asigura conexiunea cu Aeroportul Suceava și drum de legătură DN29 x Aeroport Suceava

Această parte a Autostrăzii Moldovei va traversa județele Iași (12,3 km), Botoșani (6,5 km) și Suceava (43,17 km).

„Proiectul presupune continuarea până la Siret, urmând ca porțiunea de la Suceava până la nodul rutier de la Grănicești să fie la profil de autostradă, iar cea de la Grănicești la Siret să fie drum expres. Și pentru această porțiune exproprierile se vor face la regim de autostradă, iar în perioada următoare, dacă analizele vor demonstra necesitatea trecerii la regim de autostradă, terenul va fi pregătit, urmând doar să fie realizată construcția suplimentară. După cum am mai afirmat, pentru mine este o datorie împlinită”, a declarat președintele CJ Suceava.

Pe lângă segmentul rutier, vor fi construite și alte facilități esențiale:

  • 23 de viaducte
  • 37 de pasaje
  • 12 poduri
  • 8 parcări
  • 2 Centre de Întreținere și Coordonare
  • 5 noduri rutiere: Tătăruși – Heci (DJ208F), Dolhasca (DJ208I), Roșcani (DJ208C), Dumbrăveni (DJ208B), Aeroport Suceava (cu drum acces în DN29 și drum acces la Aeroport).

„Această autostradă va asigura, de asemenea, legătura cu Punctul de Trecere a Frontierei Siret. Începe adevărata dezvoltare a județului Suceava”, a transmis parlamentarul PSD.

Articole Similare

Back to top button