Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiriStiri Locale

Calendarul Evenimentelor din Țara Dornelor în 2024: tradiție și dinamism în inima Bucovinei

Anul 2024 a debutat cu inițiative remarcabile în Țara Dornelor.

Pe 20 ianuarie, la Vatra Dornei, s-a desfășurat primul Campionat Balcanic de Ciclocros, împreună cu Etapa finală a Cupei României – moment istoric pentru comunitatea sportivă națională și balcanică.

Calendarul evenimentelor pentru restul anului 2024 se anunță la fel de vibrant și foarte diversificat. În program se disting festivaluri tradiționale, competiții sportive și ateliere culturale, oaspeții și localnicii fiind invitați să descopere și să se bucure de experiențe unice în destinația de ecoturism Țara Dornelor. 

În funcție de categoria de interes, evenimentele din acest an sunt marcate prin diverse culori. De exemplu, în seria evenimentelor sportive, marcate cu albastru, se înscriu Campionatul Mondial la Sanie pe pistă naturală și provocarea de alergare montană Hit the egg – Oușoru Challenge, la Vatra Dornei. Haita Challenge, în Șaru Dornei, și Canicross Fun Run, în Vatra Dornei, invită cicliștii și alergătorii, precum și iubitorii de animale, la competiții pline de energie.

Tradiția și patrimoniul cultural din Țara Dornelor sunt reflectate în evenimente precum Festivalul Național al Ouălor Încondeiate și Săptămâna Plutăritului, la Ciocănești, Sărbătoarea Bujorului de Munte, la Șaru Dornei, Festivalul Șezătorii, la Panaci, și Festivalul Național al Ansamblurilor Folclorice ale Copiilor, la Vatra Dornei. Panorama tradițiilor din regiune este completată de Festivalul Național „Flori de pe Dorna”, la Poiana Stampei, Festivalul Național „La Izvor de Apă Vie”, la Dorna Candrenilor, Festivalul Fructelor de Pădure, la Coșna, Paștele sărbătorit prin ochi de copil, la Broșteni, Zilele comunei Iacobeni, Balul Gospodarilor, la Dorna Arini, Hora de la Rotunda, ce reunește comunele Cârlibaba și Măgura Ilvei. Muntele Rarău și comuna Crucea sunt, de asemenea, celebrate cu evenimente proprii.

Evenimentele comunitare, recreative și educative includ expoziții de mărțișoare și ouă încondeiate, târguri de iarnă și reuniuni tematice desfășurate în aer liber, muzee sau case de cultură.

Țara Dornelor se remarcă și prin evenimentele culturale, cu festivaluri de muzică ușoară, lansări de carte, vernisaje și expoziții, spectacole de teatru, proiecții de filme artistice și documentare, precum și tabere de creație. Aceste activități, organizate la Vatra Dornei sub coordonarea Casei de Cultură „Platon Pardău” și a colaboratorilor săi, contribuie la îmbogățirea scenei culturale și promovează diversitatea artistică.

Calendarul anual al evenimentelor este realizat de Asociația de Ecoturism Țara Dornelor (AETD) în cadrul proiectului „Țara Dornelor, casă bună pentru comunitate și ecoturism”, finanțat prin programul „Green Entrepreneurship 4.0. – Dezvoltarea destinațiilor de ecoturism din România”, un program comun al Romanian-American Foundation și al Fundației pentru Parteneriat.

Informațiile privind calendarul evenimentelor din 2024 au fost colectate de la organizatori și parteneri locali atât din sectorul public, cât și din cel privat, provenind din 12 localități: Vatra Dornei, Dorna Arini, Șaru Dornei, Panaci, Iacobeni, Ciocănești, Cârlibaba, Dorna Candrenilor, Coșna, Poiana Stampei, Crucea și Broșteni. Dintre acestea, zece fac parte activ din destinația de ecoturism Țara Dornelor. Anul acesta, calendarul a fost extins pentru a include și evenimentele din Crucea și Broșteni. Această extindere ține cont de componența Organizației de Management al Destinației Țara Dornelor (OMD Țara Dornelor), subliniind diversitatea culturală și turistică a întregii regiuni Bazinul Dornelor.

Ediția print a calendarului, realizată cu sprijinul Centrului de Informare și Promovare Turistică Vatra Dornei (Visit Vatra Dornei), va fi distribuită în instituții, muzee, centre de informare și vizitare și la agenți economici din turismul local.

Calendarul digital este disponibil pentru descărcare pe website-ul destinației, la secțiunea Blog.

Țara Dornelor este singura destinație de ecoturism din Bucovina, certificată încă din anul 2019. Face parte din rețeaua națională a destinațiilor ecoturistice, reunite sub egida Asociației de Ecoturism din România (AER).

Articole Similare

Back to top button