Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Locale

Pompierii suceveni atrag atenția asupra pericolului pe care îl presupune incendierea vegetației uscate

Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Bucovina” al județului Suceava atrag atenția cetățenilor cu privire la pericolul pe care îl presupune incendierea vegetației uscate.

Temperaturile mai ridicate decât cele normale pentru acest interval favorizează astfel de practici care pot genera situații de urgență. În ultima perioadă, pompierii militari suceveni au fost solicitați să intervină pentru stingerea unor incendii de vegetație uscată, care au izbucnit în diferite zone ale județului.

Astfel, sâmbătă,11 februarie 2024, alături de lucrătorii Serviciilor voluntare pentru situații de urgență, pompierii militari au intervenit pentru localizarea și lichidarea a trei incendii izbucnite la vegetație uscată, în localitățile Frătăuții Noi, Forăști și Bălinești.

Flăcările au mistuit peste 25 de hectare de vegetație și au pus în pericol alte terenuri și construcții civile.

„Având în vedere pericolul generat de aceste evenimente, solicităm autorităților locale și cetățenilor să manifeste maximă responsabilitate în acțiunile pe care le întreprind pentru prevenirea incendiilor, să ia măsurile necesare pentru împiedicarea izbucnirii acestora și să nu aprindă cu intenție vegetația uscată deoarece acest lucru este interzis, este mesajul transmis de ISU Suceava.

Potrivit prevederilor legale, arderea miriștilor, turbăriilor, litierelor pădurii, stufului, tufărișurilor sau vegetației ierboase este strict interzisă (articolul 94, alineatul (1), litera n, din OUG nr.195/2005 privind protecția mediului) și constituie contravenții, sancționându-se cu amendă de la 7.500 lei la 15.000 lei, pentru persoane fizice, și de la 50.000 lei la 100.000 lei, pentru persoane juridice.

Pompierii suceveni atrag atenția asupra faptului că folosirea focului deschis pentru igienizarea terenurilor, precum și pentru arderea gunoaielor și a altor materiale combustibile poate avea consecințe grave, atât asupra mediului înconjurător și a solului, cât și asupra proprietății sau chiar vieții oamenilor. „În astfel de cazuri, flăcările se pot întinde cu repeziciune pe o suprafață mare, iar în condiții de vânt, incendiile de vegetație uscată sau de deșeuri menajere pot deveni și mai periculoase dacă se manifestă aproape de case, de operatori economici, de rețele de electricitate sau de locuri cu pericol de explozie”, declară maior Alin Găleată, purtător de cuvânt al ISU Suceava.

Mai mult, este foarte important ca situațiile care pot pune în pericol viața, bunurile sau mediul înconjurător să fie anunțate la numărul unic pentru apeluri de urgență 112!

Articole Similare

Back to top button