Articole GeneraleComunicate de presaStiriStiri Nationale

Din decembrie, Registrul Auto Român va emite deținătorilor de autovehicule certificatul „RAR Auto Pass”

Începând cu data de 1 decembrie 2024, Registrul Auto Român va emite deținătorilor de autovehicule certificatul „RAR Auto Pass”. Documentul va fi eliberat la vânzarea mașinii, pentru a putea fi prezentat cumpărătorului, conform legii 142 din 2023 și OMTI 210 din 2024.

RAR Auto Pass va fi necesar pentru mașinile deja înmatriculate în România și va conține informații esențiale despre istoricul kilometrajului, dar și despre istoricul de accidente care au afectat sistemele de siguranță ale autovehiculului.

Reprezentanții Registrului Auto Român precizează că certificatul va costa aproximativ 50 de lei.

La sfârșitul lunii mai a acestui an, va fi finalizată platforma digitală RAR AUTO PASS, aplicația urmând să fie distribuită către toate entitățile care o vor utiliza pentru completarea datelor necesare eliberării certificatului RAR Auto Pass. Sunt incluse în această categorie serviceuri auto, stații ITP, ateliere pentru inspecții tahografe și/sau limitatoare de viteză, producătorii de vehicule rutiere.

„Pentru a fi colectate suficiente date astfel încât imaginea de ansamblu asupra unui vehicul să fie cât mai relevantă, este nevoie de minimum 6 luni. Prin urmare începând cu 1 decembrie 2024, RAR va elibera, conform legii, persoanelor care vând un autovehicul, certificatul RAR Auto Pass, astfel încât acesta să poată fi oferit cumpărătorului în momentul tranzacției”, declară Mihai Alecu, Director General al Registrului Auto Român.

În certificat se vor regăsi date complexe despre istoricul mașinii, începând cu valoarea odometrului (kilometrajul) până la numărul de identificare al autovehiculului, data și natura evenimentelor rutiere în care a fost implicat, detalii despre avariile grave la sistemele de frânare și direcție, precum si tipul intervenției pe vehicul (întreținere, reparație, actualizare de soft, etc.).

În situația în care, în momentul interogării aplicației, nu este găsită nicio informație despre un anumit vehicul, RAR va elibera gratuit un certificate de negare.

RAR Auto Pass este esențial pentru toate persoanele care vor să se asigure înainte de a cumpăra un autovehicul, că starea tehnică a acestuia este una care justifică investiția și mai ales că mașina nu are probleme de natură să pună în pericol viața cuiva sau siguranța în trafic. Iată de ce ne preocupă constant ca prin activitățile pe care le desfășoară, Registrul Auto Român să întărească ideea conștientizării importanței unui vehicul cu grad sporit de siguranță”, a adăugat Mihai Alecu.

Articole Similare

Back to top button