IPJ Suceava informează că pe 6 februarie, în jurul orei 8:00, o femeie a sesizat telefonic Poliția Orașului Vicovu de Sus, cu privire la faptul că a fost amenințată cu acte de violență de către soțul său, acesta încălcând ordinul de protecție emis pe 5 ianuarie 2024 de Judecătoria Rădăuți. Bărbatul a pătruns, marți dimineață, în curtea imobilului din localitatea Straja, a lovit cu palmele geamurile imobilului și le-a amenințat pe soția și nora sa. Conform hotărârii judecătorești de la începutul acestui an, bărbatul are, pentru 12 luni, interdicția de a se apropia de imobil la o distanță mai mică de 100 de metri.
În urma verificărilor efectuate, s-a constatat faptul că, în timp ce femeia de 51 ani, se afla la locuința din comuna Straja, împreună cu nora sa și fiica acesteia, în vârstă de 4 ani, bărbatul de 54 ani, a pătruns în curtea imobilului și a bătut cu palma în geamurile imobilului.
Ulterior, văzând că nu i se răspunde, acesta le-a adresat injurii și amenințări cu fapte de violență. Femeia de 51 de ani a apelat organele de poliție pentru a interveni. Ulterior, a depus plângere penală pentru săvârșirea infracțiunilor de amenințare și încălcarea ordinului de protecție. S-a întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de „încălcarea de către persoana împotriva căreia a fost emis un ordin de protecție a oricăreia din măsurile prevăzute la art. 38 alin. (1), (4) și (5) lit. a) și b) dispuse prin ordinul de protecție”, faptă prev. și ped. de art. 47 alin. (1) din Legea 217/2003 rep și „amenințare”, faptă prev. și ped. de art. 206 alin.(1) din Codul Penal.
Totodată, polițiștii au dispus față de bărbatul de 54 de ani luarea măsurii preventive a reținerii pentru o perioadă de 24 ore, acesta fiind încarcerat în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă IPJ Suceava.
„Reamintim că polițiștii care intervin la cazuri de violență domestică pot emite, după analizarea situației pe baza unui formular de evaluare a riscului, un ordin de protecție provizoriu, valabil 5 zile, astfel încât victima nu va mai fi nevoită să aștepte unul încuviințat de judecător. Ordinul de protecție provizoriu se emite de către polițiștii care, în exercitarea atribuțiilor de serviciu, constată că există un risc iminent ca viața, integritatea fizică ori libertatea unei persoane să fie pusă în pericol printr-un act de violență domestică, în scopul diminuării acestui risc”, a declarat comisarul șef Ionuț Epureanu, purtător de cuvânt al IPJ Suceava.
Față de agresor, polițistul, prin ordinul de protecție provizoriu, poate dispune și alte obligații sau interdicții: păstrarea unei distanțe minime determinate față de victimă, față de membrii familiei acesteia, față de reședință, locul de muncă sau unitatea de învățământ a persoanei protejate sau, dacă este cazul, predarea către poliție a armelor deținute de acesta.
Siguranța în familie și prevenirea violenței domestice sunt priorități ale polițiștilor suceveni în anul 2024.