Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteStiriStiri Locale

Premiera spectacolului „Căpșuni de zăpadă”, pe 10 și 11 februarie, la Teatrul Municipal „Matei Vișniec” Suceava

Teatrul Municipal „Matei Vișniec” din Suceava anunță o nouă premieră absolută. Este vorba despre montarea, pentru prima dată într-un teatru, a textului „Căpșuni de zăpadă”, de Petro Ionescu, în regia lui Cosmin Panaite.

Spectacolul se joacă cu publicul pe scenă, apropierea spectatorilor de actori intensificând emoțiile și senzațiile tuturor participanților. Numărul de locuri pentru public este redus, iar pentru a răspunde tuturor solicitărilor de bilete, spectacolul va beneficia de două premiere, în zilele de 10 și 11 februarie 2024, la ora 19:00.

Piesa a fost scrisă de Petro Ionescu în 2022, după o idee concepută împreună cu Tudor Nicorici, în cadrul atelierelor din proiectul Theater Networking Talents Ediția 2021, coordonat de regizorul Bobi Pricop la Teatrul Național „Marin Sorescu” din Craiova, în colaborare cu Institutul Goethe prin proiectul regional „New Stages South-East”. Spectacolul prezintă povestea a 5 foști colegi și colege de liceu care se reîntâlnesc, după aproape 20 de ani de la terminarea studiilor, la înmormântarea profesoarei lor de biologie – o prezență foarte importantă pentru numeroase generații de liceeni. „Pe fondul revederii după foarte mulți ani, această înmormântare devine un prilej pentru aceștia de a reflecta asupra propriilor lor vieți, dar și un declanșator pentru personaje de a aluneca în lumea lor interioară, plină de amintiri, proiecții și de fantezii, jonglând mereu între planul realist și unul absurd, imaginar”, declară reprezentanții teatrului sucevean.

Cosmin Panaite, regizorul spectacolului „Căpșuni de zăpadă”, își descrie viziunea astfel: „Când am citit textul lui Petro, am regăsit alinarea pe care am simțit-o când am descoperit muzica trupei The Smiths. Că nu sunt singur în toată această neliniștire. De acolo, aici, Mihai a făcut ca laboratorul de biologie să devină laboratorul de teatru unde, alături de Ovidiu și Andreea, le-am propus colegilor mei actori să jongleze cu diverse instanțe performative, în care să își regăsească propriile incertitudini. Suntem niște contradicții umblătoare sub semnul impermanenței. Explorând teritorii pe care credeau că le cunosc. There is a light that never goes out.”

Actor și regizor, Cosmin Panaite este absolvent al studiilor de licență (2005-2008) și masterat în Actorie la Facultatea de Teatru din Iași (2008-2010), precum și a unui masterat în Regie la Universitatea de Arte din Târgu Mureș (2020-2022). Interesat de dramaturgia contemporană, Cosmin Panaite a mai regizat pe scena teatrului de la Suceava spectacolele „Sclavi” de Maria Manolescu Borșa, „Titanicul” de Florin Lăzărescu, miniproducția muzicală „Afurisilă #honeybunnymusic”, dar și spectacolele-lectură „Frica în sân” de Laura Ivăncioiu și „Insultați. Belarus(ia)” de Andrei Kureicik.

Petro Ionescu este dramaturgă și regizoare de teatru, lucrând în Cluj-Napoca. Din 2015 face parte din echipa teatrului independent Reactor de creație și experiment. Spectacolele la care a lucrat au fost invitate la mai multe festivaluri din țară și din străinătate. Începând cu anul 2020, devine mentor și coordonatoare a rezidenței Fresh Start, fiind responsabilă de ghidarea participanților în procesul de lucru pe metode de teatru devised și elemente de performativitate. Pe lângă Reactor de creație și experiment, a colaborat cu alte teatre sau spații culturale independente din România.

Căpșuni de zăpadă, de Petro Ionescu
Regie artistică: Cosmin Panaite
Scenografie, concept video și light design: Mihai Păcurar
Mișcare scenică: Andreea Belu
Sound design: Paul-Ovidiu Cosovanu
Graphic design: George Roșu
Distribuție: Cătălin Ștefan Mîndru, Horia Andrei Butnaru, Diana Lazăr, Delu Lucaci, Cristina Florea

Recomandare de vârstă: 14+

Mai sunt disponibile doar câteva bilete pentru cele două premiere. Acestea se pot achiziționa de la casieria teatrului și online, de pe www.blt.ro.

Articole Similare

Back to top button