AdministratieArticole GeneraleStiriStiri Nationale

Bogdan Aurescu, fost ministru de externe al României, își începe mandatul de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU

Diplomatul Bogdan Aurescu își începe marți, 6 februarie 2024, mandatul de judecător la Curtea Internațională de Justiție a Organizației Națiunilor Unite.

Adunarea Generală ONU a votat, pe 3 noiembrie 2023, la New York, includerea profesorului Bogdan Aurescu în rândul membrilor prestigiosului for juridic, cu sediul la Haga. „Sunt onorat să fiu ales în calitate de judecător al Curții Internaționale de Justiție a ONU de către Adunarea Generală a ONU cu 117 voturi și Consiliul de Securitate al ONU cu 9 voturi, fiind primul român care îndeplinețte această funcție”, a declarat Bogdan Aurescu după alegere.

CIJ este alcătuită din 15 judecători, cu competență recunoscută în dreptul internațional, al căror mandat durează 9 ani, cu posibilitatea de a fi realeși.

Judecătorul român a condus Ministerul de Externe între anii 2014 și 2015, în timpul guvernului Ponta, și 2019-2023, în guvernele Orban, Cîțu și Ciucă, și a fost consilier prezidențial pe probleme de politică externă, funcție din care a demisionat la începutul acestei luni, pentru a depune jurământul în calitate de judecător la Curtea Europeană de Justiție de la Haga.

Bogdan Aurescu este diplomat de carieră din 1996, iar în 2014 a obținut gradul diplomatic de ambasador. Este doctor în științe juridice, cu calificativul „foarte bine” și distincția „Summa cum laude”, cu teza „Conceptul de suveranitate și supremația dreptului internațional”. Din 2015 este profesor universitar în cadrul Facultății de Drept de la Universitatea din București. Este autor, co-autor sau coordonator al mai multor lucrări în domeniul dreptului internațional. Este membru al Comisiei de Drept Internațional a ONU și co-președinte, în cadrul Comisiei, al Grupului de Studiu privind creșterea nivelului mărilor și oceanelor în relație cu dreptul internațional.

Articole Similare

Back to top button