Direcția de Sănătate Publică Județeană Suceava a anunțat vineri, 2 februarie 2024, că, în cursul lunii ianuarie, pe raza județului s-au înregistrat 8 cazuri de rujeolă. Dintre acestea, 3 cazuri au fost semnalate în municipiul Rădăuți, două în comuna Dolhești și câte unul în comunele Iacobeni, Marginea și Voitinel.
Din totalul cazurilor confirmate, 6 cazuri s-au înregistrat la copii nevaccinați, cu vârsta cuprinsă între 8 luni și 11 ani, iar un caz a fost identificat la un copil de 3 ani, vaccinat doar cu prima doza de vaccin antirujeolic.
DSP Suceava a implementat în județul Suceava un plan de acțiuni, în vederea limitării extinderii cazurilor de rujeolă, încă din luna decembrie 2023.
Printre măsurile abordate se numără comunicarea permanentă cu medicii de familie, personalul medical din unitățile de învățământ și unitățile sanitare cu paturi din județ, rețeaua de asistență medicală comunitară (asistenți medicali comunitari și mediatori sanitari) în vederea supravegherii cazurilor și contacților persoanelor la care se manifestă rujeola, culegerea datelor, recoltarea de probe biologice, raportarea datelor către forurile superioare, conform legislației sanitare în vigoare și măsurile de prevenire impuse.
De asemenea, s-au luat măsuri de informare a populației cu privire la necesitatea vaccinării în scopul limitării epidemiei de rujeolă și mobilizarea copiilor nevaccinați pentru efectuarea vaccinării, prin materiale informative pe tema vaccinării, care au fost distribuite către populație.
„Reamintim faptul că cea mai eficientă metodă de prevenție este vaccinarea.
Vaccinul ROR este indicat pentru vaccinarea simultană rujeolică, urliană și rubeolică a persoanelor începând de la vârsta de 12 luni, însă, în circumstanțe speciale – cum ar fi epidemiile de rujeolă, vaccinul poate fi administrat la sugari începând de la vârsta de nouă luni. O a doua doză poate fi administrată la cel puțin patru săptămâni după prima doză”, precizează Ec. Daniela Odeh, Director Executiv al DSP Suceava.
În comunicatul transmis se menționează și faptul că vaccinul ROR reprezintă o soluție sigură, disponibilă și eficientă pentru a proteja viața și sănătatea copiilor. Părinții sunt încurajați să solicite medicilor de familie vaccinarea copiilor, în conformitate cu calendarul național de vaccinare. Vaccinarea ROR se face prin Programul Național de Vaccinare al Ministerului Sănătății și este gratuită.