Articole GeneraleComunicate de presaEducatieStiriStiri Locale

Universitarii suceveni Laura Bouriaud și Mihai Dimian, desemnați în Comisia de evaluare pentru „Gala Cercetării Românești”

Anual, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării organizează „Gala Cercetării Românești”, program dedicat premierii rezultatelor remarcabile obținute în domeniul științei și tehnologiei.

Comisia de evaluare calitativă a cererilor de premiere este alcătuită din 54 de personalități ale mediului științific românesc, cu largă recunoaștere internațională, în cele 11 domenii ale competiției. Numele potențialilor membri ai comisiei sunt propuse, în fiecare an, de Prezidiul Academiei Române, Consiliul Național al Cercetării Științifice, Colegiul Consultativ pentru Cercetare-Dezvoltare și Inovare și Consiliul Național al Rectorilor.

Comunitatea academică suceveană anunță desemnarea prorectorului cu activitatea științifică al Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, prof. univ. dr. Mihai DIMIAN, în calitatea de președinte al Comisiei de evaluare calitativă a cererilor de premiere, precum și a directorului Consiliului Studiilor Universitare de Doctorat al USV, prof. univ. dr. ing. Laura BOURIAUD, ca membru în comisia de specialitate pentru domeniul Științele Vieții.

„Este un adevărat privilegiu și o mare responsabilitate să reprezint comunitatea științifică în calitate de Președinte al Comisiei de evaluare calitativă a cererilor de premiere în cadrul Galei Cercetării Românești. Prezidarea unui astfel de for științific, din care fac parte academicieni, rectori, cercetători români de renume pe plan internațional, mă onorează și reprezintă poate și o invitație adresată cercetătorilor români din străinătate să revină acasă și să contribuie la dezvoltarea sistemului românesc de cercetare. Aștept cu nerăbdare să-i celebrăm pe performerii cercetării științifice românești din anul 2023. Sper ca poveștile lor de succes să inspire întreaga comunitate de cercetare științifică și să ofere suficiente motive pentru ca generațiile care vin Să viseze! Să creeze! Să inoveze!”, declară prof. univ. dr. Mihai DIMIAN.

Potrivit regulamentului, în cadrul galei se acordă un singur premiu pentru fiecare domeniu științific, depunerea cererilor realizându-se până la 31 ianuarie 2024. Festivitatea de premiere va avea loc pe 27 februarie 2024, la Opera Națională București.

Domeniile științifice pentru care se acordă premiile Galei Cercetării Românești, ediția 2024, sunt următoarele:

 • Științe inginerești – Premiul „Henri Coandă” în cuantum de 300.000 lei;
 • Matematică și informatică – Premiul „Grigore Constantin Moisil“ în cuantum de 300.000 lei;
 • Științele pământului, mediu și schimbări climatice – Premiul „Grigore Cobălcescu” în cuantum de 300.000 lei;
 • Științele vieții – Premiul „George Emil Palade” în cuantum de 300.000 lei;
 • Chimie – Premiul „Raluca Rîpan” în cuantum de 300.000 lei;
 • Energie și materiale avansate – Premiul „Nicolae Vasilescu Karpen” în cuantum de 300.000 lei;
 • Fizică – Premiul „Șerban Țițeica” în cuantum de 300.000 lei;
 • Biotehnologii – Premiul „Gheorghe Ionescu-Șișești” în cuantum de 300.000 lei;
 • Științe umaniste – Premiul „Dimitrie Cantemir” în cuantum de 300.000 lei;
 • Medicină – Premiul „Ana Aslan” în cuantum de 300.000 lei;
 • Științe sociale și economie – Premiul „Mattei Dogan” în cuantum de 300.000 lei.

 Detalii privind organizarea proiectului pot fi accesate pe adresa https://www.mcid.gov.ro/gala-cercetarii-romanesti/.

Articole Similare

Back to top button