Articole GeneraleComunicate de presaCulturaEvenimenteFilmeStiri Nationale

Peste 30 de lungmetraje intră în cursa pentru nominalizări, la Premiile Gopo 2024

Cea de-a 18-a ediție a Premiilor Gopo, evenimentul anual care evidențiază realizările cinematografiei românești, va avea loc, pe data de 29 aprilie, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

Organizatorii anunță deschiderea apelul de înscrieri pentru categoriile documentar și scurtmetraj, data limită pentru înscrieri fiind 5 februarie 2024

33 de lungmetraje, filme de ficțiune și documentare lansate în cinema în cursul anului 2023 îndeplinesc criteriile de eligibilitate și vor putea fi jurizate și nominalizate la Premiile Gopo 2024. Filmele produse în România sau realizate în regim de coproducție, dar cu participare majoritar românească, care au avut premiera națională în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2023 și care au beneficiat de cel puțin o săptămână de difuzare în săli de cinema, cu acces pe bază de bilet, precum și cele care au avut premiera pe o platformă de streaming, vor fi jurizate de 11 profesioniști din industria cinematografică, care vor alcătui juriul Premiilor Gopo 2024. Nominalizările vor fi anunțate în luna martie.

Printre producțiile eligibile pentru titlul de Cel mai bun film românesc se regăsesc filme prezentate și premiate în marile festivaluri naționale și internaționale, dar și filme și documentare cu succes la public:

  • „Nu aștepta prea mult de la sfârșitul lumii” (r. Radu Jude), care a avut premiera mondială la Festivalul Internațional de Film de la Locarno, unde a fost premiat cu Leopardul de argint – Premiul Special al Juriului, Mențiune din partea Juriului Ecumenic și Premiul I din partea Juriului Tinerilor;
  • „Libertate (r. Tudor Giurgiu), prezentat în premieră mondială la TIFF 2023, distins cu Premiul Confederației Internaționale a Cinematografelor de Artă (CICAE) în cadrul Festivalului de Film de la Sarajevo;
  • „MMXX” (r. Cristi Puiu), care a avut premiera mondială în cadrul Competiției oficiale de la San Sebastian
  • Taximetriști” (r. Bogdan Theodor Olteanu),
  • lungmetrajele regizate de Jesús del Cerro – „Miami Bici 2” și „Ramon
  • „Între Revoluții”, filmul regizorului Vlad Petri, distins în cadrul Festivalul Internațional de Film de la Berlin cu Premiul Federației Internaționale a Criticilor de Film și în cadrul Zilelor Filmului Românesc de la TIFF 2023 cu premiul pentru Lungmetraj și Premiul FIPRESCI
  • Arsenie.Viața de apoi” (r. Alexandru Solomon)
  • De ce mă cheamă Nora, când cerul meu e senin” (r. Carla Teaha)
  • Playback” (r. Iulia Rugină).

Lista lungmetrajelor eligibile, care vor fi luate în considerare pentru nominalizările la Premiile Gopo 2024, este disponibilă pe site-ul oficial: https://premiilegopo.ro/filme.

Înscrierea filmelor documentare și de scurtmetraj 

Pentru categoria Cel mai bun film documentar (doar în cazul filmelor care nu au beneficiat de proiecții în cinema mai mult de o săptămână) este necesară înscrierea filmelor românești care au avut premiera în cursul anului 2023 și care nu au beneficiat de difuzare în circuitul cinematografic, dar au fost prezentate la TV sau în circuitul festivalier (național sau internațional). Pentru categoria film documentar nu sunt eligibile reportajele de televiziune.

Pentru categoria Cel mai bun scurtmetraj sunt eligibile producțiile românești care au fost prezentate în premieră pe marile ecrane, la TV sau în cel puțin un festival competitiv (național sau internațional) în cursul anului 2023. Pentru ca acestea să fie luate în considerare de către juriul care va decide nominalizările, este obligatorie înscrierea de către producători.

Înscrierile au loc în perioada 16 ianuarie 2024 – 5 februarie 2024.

Producătorii și realizatorii de film din România sunt invitați să completeze fișa tehnică disponibilă online: https://premiilegopo.ro/fisa-tehnica.

Regulamentul Premiilor Gopo poate fi consultat pe site-ul https://premiilegopo.ro/regulament.

Nominalizările la toate categoriile vor fi stabilite în luna martie de un juriu format din 11 profesioniști din domeniul cinematografic. După anunțul nominalizărilor, peste 650 de profesioniști activi din toate domeniile industriei autohtone de film vor fi invitați să voteze pentru desemnarea câștigătorilor trofeelor Gopo 2024, prin intermediul unui mecanism de vot asigurat de prestigioasa firmă de audit și consultanță PwC România, partener al Premiilor Gopo încă din 2011. 

Gala Premiilor Gopo 2024 este organizată de Asociația pentru Promovarea Filmului Românesc, cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei și Babel Communications.

Articole Similare

Back to top button