Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” a fost distins cu Trofeul MUSICRIT în cadrul Galei Premiilor MUSICRIT 2024, care a avut loc duminică, 14 ianuarie, la Ateneul Român.
Prezent la evenimentul de gală, Corul Madrigal, dirijat de Anna Ungureanu, a interpretat două lucrări emblematice din repertoriul românesc: „Hora Staccato” (Grigoraș Dinicu; Arr. Nicolae Gîscă) și „Flăcări și roți” (Corneliu Cezar).
„Îi felicit, pentru actul artistic impecabil, pe domnul Emil Pantelimon, managerul Corului Madrigal, pe doamna Anna Ungureanu, dirijoarea corului, și pe toți artiștii care îl compun. Oamenii de cultură sunt cei mai valoroși ambasadori ai României. Să trăiască în excelență, să crească în frumusețe și să înflorească în inimile noastre cu fiecare notă interpretată sau opera creată”, a fost mesajul Ministrului Culturii, Raluca Turcan, pentru Madrigal.
Gala Premiilor MUSICRIT este un eveniment inițiat și organizat de Uniunea Criticilor, Redactorilor și Realizatorilor Muzicali din România, care premiază artiști și instituții muzicale care s-au remarcat prin activitatea excepțională. Evenimentul a fost prezentat de președintele UCRRM, Luminița Arvunescu, și realizatorul radio-TV Marius Constantinescu și a reunit pe scena Ateneului Român personalități importante ale creației muzicale din România.
Cea de a doua ediție a Premiilor MUSICRIT a adus recunoaștere publică unor instituții și proiecte culturale remarcabile precum Festivalul Internațional „George Enescu” 2023, Opera Națională Română din Iași, Orchestra Română de Tineret.
Alături de Trofeul obținut de Corul Național de Cameră „Madrigal”, au fost decernate și alte premii.
Premiile Musicrit
- Premiul In memoriam Grigore Constantinescu: Petre Codreanu, critic muzical – pentru întreaga activitate
- Tânărul jurnalist al anului: Petre Fugaciu
- Critică muzicală: Lena Conta Vieru
- Discul anului: „GEORGE ENESCU” – Ioana Cristina Goicea – Violinist, Andrei Ioniță – Cellist, Daria-Ioana Tudor – pian (Sonata nr. 2 op. 6 în fa minor pentru pian și vioară, Toccata și Sarabanda din Suita a II-a op. 10 în Re major pentru pian și Sonata op. 26 nr. 2 în Do major pentru violoncel și pian)
- Publicistică: Cristina Maria Bohaciu Sârbu, pentru Colecția „Clasic e Fantastic”
- Proiecte muzicale: Ansamblul „Musica Ricercata”, condus de Gabriel Bebeselea
- Cea mai bună stagiune simfonică din țară: Filarmonica Banatul Timișoara
- Cea mai bună stagiune lirică din țară: Opera Națională Română din Iași
- Instrumentistul anului: violonistul Alexandru Tomescu
- Artistul liric al anului: Judit Kutasi – Mezzosoprano
- Festivalul anului: Festivalul George Enescu, ediția a XXVI-a
- Revelația anului: baritonul Alexandru Chiriac
- Management artistic: Maria Moț, MWA Management
Premii de Excelență
- Opera Brașov – pentru șapte decenii de existență
- Tiberiu Soare – pentru conducerea muzicală a trei producții ale operei „Oedipe” de George Enescu de la Opera Națională din București
- Rencontres Musicales Internationales Georges Enesco (Întâlnirile Muzicale Internaționale „George Enescu”) – pentru cele 10 ediții derulate până în prezent
- Orchestra Română de Tineret – pentru 15 ani de existență