Articole GeneraleComunicate de presaSocialStiriStiri Locale

Zece bărbați au fost reținuți de polițiștii din Șcheia, pentru amenințare, violare de domiciliu și tulburarea ordinii și liniștii publice

La data de 2 ianuarie 2024, la ora 13:03, Secția de Poliție Rurală 9 Șcheia a fost sesizată prin apel la 112 cu privire la faptul că mai multe persoane, având asupra lor obiecte contondente și ințepătoare, se manifestă agresiv și fac scandal pe str. Fierăriei, din Șcheia.

Echipajele deplasate la fața locului au aplanat conflictul și au stabilit faptul că un bărbat de 20 de ani, împreună cu alți doi tineri, se aflau în apropierea locuinței soacrei acestora din urmă. La un moment dat, s-au apropiat de ei mai mulți bărbați, având asupra lor obiecte contondente, pari din lemn și furci. Aceștia i-au amenințat pe cei trei cu acte de violență.

Cele trei persoane au intrat în curtea și imobilul unde locuiesc fără forme legale, însă agresorii i-au urmărit și au continuat să se manifeste agresiv, să amenințe cu acte de violență și să arunce cu pietre.

Persoanele vătămate au formulat plângeri prealabile, fiind întocmit dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare și violare de domiciliu. 

Ulterior, polițiștii SPR 9 Șcheia, sub coordonarea procurorului de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava, au documentat activitatea infracțională, stabilind identitatea și participația penală a persoanelor implicate în scandal. Totodată, cercetările din oficiu au fost extinse și cu privire la săvârșirea infracțiunii de tulburarea ordinii și liniștii publice.

În urma probatoriului administrat, prin ordonanța confirmată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Suceava, s-a dispus efectuarea urmăririi penale față de 14 persoane care au fost implicate în incident.

În funcție de gravitatea faptelor comise și gradul de participație penală, polițiștii SPR 9 Șcheia au emis mandate de aducere, în baza cărora au fost conduși la sediu 10 bărbați care au fost audiați cu respectarea drepturilor procesual penale, în prezența unor apărători desemnați din oficiu.

În urma activităților de cercetare penală și de administrare a materialului probator, față de cei 10 bărbați cu vârste cuprinse între 18 și 46 de ani, toți din comuna Șcheia sau care locuiesc fără forme legale în Șcheia, s-a dispus măsura reținerii pentru 24 de ore sub aspectul săvârșirii infracțiunilor de amenințare, violare de domiciliu și tulburarea ordinii și liniștii publice.

Toate cele 10 persoane reținute au fost încarcerate în Centrul de Reținere și Arestare Preventivă din cadrul IPJ Suceava.

Reprezentanții IPJ Suceava anunță că măsurile preventive privative de libertate dispuse sunt conforme cu pericolul social al faptelor, individualizarea participației, dinamica infracțională, dar și cu rezonanța comunitară cu privire la actul infracțional.

„Polițiștii au atras în nenumărate rânduri atenția că nu tolerează comportamente de tip antisocial cu componentă violentă de natură a induce sentimentul de insecuritate civică și vor da dovadă de fermitate maximă în aplicarea legii, astfel încât cetățenii să perceapă comunitatea suceveană ca fiind una sigură și civilizată. Nu este vorba doar despre lege și respectarea normelor legale privind liniștea, siguranța și conviețuirea publică. Vorbim despre educație, respect social și un fenomen care gravitează în jurul unor valori comunitare asociate siguranței publice. Manifestările rudimentare, cu tentă violentă grevează în mod negativ dezvoltarea unei comunități și induc, indirect o apreciere subiectivă la adresa întregului areal teritorial, cultural, educațional și demografic”, declară comisar-șef de poliție Ionuț Epureanu, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava.

Articole Similare

Back to top button