La finalul anului 2023, Compartimentul de Radiologie Intervențională al Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava își prezintă bilanțul anual de activitate. Cu un număr de 3 medici specialiști și un medic rezident, alături de 7 asistenți, se asigură permanență, pentru realizarea programului național de tratament endovascular al accidentului vascular ischemic (AP-AVC), dar și pentru acoperirea celorlalte urgențe ce pot fi rezolvate prin proceduri minim invazive.
Reprezentanții unității medicale reamintesc faptul că, din anul 2021, Spitalul Clinic Județean Suceava este singurul din Moldova care asigură permanență în cadrul programului AP AVC, numărul pacienților tratați crescând exponențial prin efortul întregii echipe, cu susținerea financiară importantă din partea managementului. În 2021 au fost tratați 5 pacienți, 30 au fost tratați în 2022, iar în anul 2023 s-au efectuat 45 de trombectomii mecanice, 25 % dintre pacienți fiind transferați din județele Botoșani, Neamț, Bistrița.
Activitatea a crescut și în domeniul de acces vascular, echipa multidisciplinară formată din nefrologi, chirurgi vasculari și radiologi intervenționiști realizând, la peste 70 de pacienți dializați, mentenanța cu fistule arteriovenoase. Au fost montate, de asemenea, peste 80 de catetere temporare și permanente, din centrele de dializă din Iași, Botoșani, Dorohoi, Roman, Onești și Suceava.
Echipa medicală de la Suceava a realizat, în acest an, proceduri minim invazive non vasculare în premieră națională. Este vorba de crioablația de tumoră pulmonară. S-a deschis, așadar, o nouă perspectivă în controlul durerii oncologice, prin neurolize și ablații.
Finanțarea de la Ministerul Sănătății prin acțiunea prioritară AP AVC și prin programele naționale de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate au asigurat anul acesta mai puțin de 50% fondurile necesare materialelor procedurilor minim invazive, restul costurilor fiind susținute, permanent și necondiționat, de managementul Spitalului Clinic Județean de Urgență „Sf. Ioan cel Nou” Suceava.
„În noul an, noile provocări pe care echipa dorește să și le asume sunt în aria terapeutică de radiologie intervențională pediatrică și creșterea membrilor echipei de medici, prin cooptarea de tineri specialiști și rezidenți, având în vedere planurile de dezvoltare ale Spitalului Clinic Județean de Urgență Suceava, prin centrul multidisciplinar de tratament minim invaziv”, transmite echipa de Radiologie Intervențională a spitalului.